Nokian maksettava irtisanottaville kunnon erorahat

Kirjoitettu Paavon blogi

Nokia on siirtämässä tutkimus- ja kehitystoimintaansa pois Suomesta osana Microsoftin kanssa tehtävää yhteistyötä. Tämä merkitsee laajoja joukkoirtisanomisia suomalaisille työntekijöille. Tällaisessa tapauksessa Nokian on maksettava irtisanottaville tuntuvat erorahat sekä järjestettävä heille uudelleenkoulutusta tarpeen mukaan.

Kun Nokia irtisanoi Saksan Bochumista 2000 henkilöä, se lupasi korvauksia sadoilla miljoonilla. Mahdollisuutta uudelleenkouluttautua ja työllistämistoimia tarjottiin kaikille. Suomalaisten ei pidä tyytyä vähempään.

Suomessa on Euroopan huonoimpiin kuuluva joukkoirtisanomissuoja. Ei ole missään olosuhteissa hyväksyttävää, että ylikansalliset yhtiöt kohtelevat puutteellisen irtisanomissuojan varjolla suomalaisia työntekijöitään muita huonommin. Myös hallitus on omalta osaltaan vastuussa irtisanomisista, kun se ei ole suostunut parantamaan joukkoirtisanomissuojaa.

Suomalainen hyvinvointivaltio on mahdollistanut Nokian menestystarinan ja Suomen valtio on tukenut suoraan Nokian tutkimustyötä ainakin 160 miljoonalla vuodesta 1997. Tässä on hyvä esimerkki siitä, kuinka käy, kun omistajuutta siirretään pois Suomesta. Ensin siirretään pois tuotanto, sitten tutkimus ja kehitys.

Nokia on tehnyt vahvaa tulosta, sillä on valtava omaisuus, eikä kyse ole kriisiyhtiöstä. Suomessa tehtävän kehitystyön kustannukset ovat lisäksi huomattavasti pienempiä, kuin esimerkiksi Microsoftin kotimaassa Yhdysvalloissa. Nokialla on yhä poikkeuksellisen vahva asema viime vuosien kompuroinnista huolimatta, joten yhtiön johdon vastuu on suuri. Nokian on järjestettävä irtisanottaville työntekijöille kunnollinen irtisanomisturva.

Nokian yhteistyö Microsoftin kanssa on katastrofi tutkimus- ja kehityshenkilöstölle, mutta niin se tällä hetkellä näyttää olevan myös osakkeenomistajille. Nokian kurssi romahti yhteistyön tultua julki. Microsoftin Windows Phone -puhelimet ovat flopanneet Nokiaakin pahemmin. Nokian uusilta Linux-pohjaisilta puhelimilta odotettiin paljon, joten tehty päätös osoittaa, että kehittely on joko mennyt pieleen, tai sitten Microsoft-yhteistyöstä haetaan jotain muita etuja kuin parempia käyttöjärjestelmiä. Netissä jo vitsaillaan, kuinka kaatuvat Microsoftin käyttöjärjestelmät tuovat ”bluescreenin” kännyköihin.

Aika näyttää, oliko Nokian päätös oikea, vai onko kyse Microsoftilta tulleen johtajan Stephen Elopin henkilökohtaisesta missiosta. Suomessa pääkonttoriaan pitävän Nokian käyttöjärjestelmäksi suomalaislähtöinen Linux olisi sopinut kauniimmin kuin huonomaineisen Microsoftin järjestelmä.

Kommentteja (11)
  1. Pingback: FLOSS-hörhöilylle stoppi – Elop pelastaa Suomen ja Nokian - Tietokone

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *