Kestävyysvaje on vaalien suurin kupla

Kirjoitettu Paavon blogi

Maamme hallitus on valtiovarainministeri Jyrki Kataisen suulla tuonut talouskeskusteluun pelotteen kymmenen miljardin kestävyysvajeesta, joka on viisi prosenttia bruttokansantuotteestamme. Tämän vajeen takia Suomen olisi Kataisen mukaan välttämättä ryhdyttävä rajusti leikkaamaan julkisen sektorin menoja. ”Kestävyysvaje” tuotiin julkisuuteen valtionvarainministeriön omiin laskelmiin perustuvana viime vuoden joulukuussa.

Kokoomuksen ja valtionvarainministeriön pelottelu on onnistunut hyvin. Esimerkiksi vaalitenteissä toimittajat ottavat täysin annettuna tämän valtavan ”kestävyysvajeen”. Kaikilta puolueilta vaaditaan näyttöä siitä, että vaaliohjelmista löytyy leikkauksia ja säästökohteita. Kestävyysvajeeseen kriittisesti suhtautuvan puolueen talouspolitiikkaa pidetään epäuskottavana haihatteluna. Valtionvarainministeriön virkamiehet kiirehtivät menoleikkauksia jo hallitusneuvotteluihin.

Valtionvarainministeriön kestävyysvajelaskelmia on kuitenkin kritisoitu voimakkaasti ja sen antamat luvut on myös kumottu. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen arvio kestävyysvajeen suuruudesta on noin puolet VM:n arviosta. Palkansaajien tutkimuslaitoksen tuoreen arvion mukaan kestävyysvaje on vain kymmenesosa VM:n luvusta, 0,5 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Aalto-yliopiston kansantaloustieteen professori Pertti Haaparanta tyrmää VM:n julkisen talouden kestävyyslaskelmat. Hän pitää laskelmia puutteellisina, leikkausintoisina ja jopa harhaanjohtavina. Tampereen yliopiston professori Matti Tuomalan mukaan VM:n kestävyysvajelaskelma on vain tekosyy leikkauksille ja räikeimpien veroepäkohtien korjaamisen välttelylle.

Miten sitten vieläkin on mahdollista, että ”kestävyysvajetta” pidetään virallisena totuutena ja talouspoliittisen keskustelun perustana?

Kuten PT:n erikoistutkija Heikki Taimio on todennut, kyseessä on ideologinen valinta. Valtiovarainministeriö on kokoomuksen poliittisessa ohjauksessa. Kokoomus ajaa julkisen sektorin heikentämistä. Tähän sopii hyvin näkemys, että julkisessa taloudessa on voimakkaita säästö- ja leikkaustarpeita. Taimion mukaan ekonomistipiireissä on myös yleinen näkemys, että VM kierrättää laskelmansa ulkomaisten järjestöjen kautta saadakseen niille lisää uskottavuutta.

Kestävyysvajeuskoisen kokoomuksen leikkauslistoille on onneksi olemassa myös vaihtoehto. Vasemmiston oikeudenmukaisella ja selkeällä veromallilla saadaan varoja julkisten palvelujen parantamiseen ja pienituloisten verotuksen keventämiseen, joka synnyttää talouskasvua. Pelottelupolitiikan aika on ohi.

Kommentteja (9)
  1. Pingback: Punaisella minuutilla (feat. Mikael Pentikäinen) | Lasse Männistö

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *