Keskustelun avaaja

Kirjoitettu Paavon blogi

Vasemmistoliitto on ollut avaaja verokeskustelussa. Olemme haastaneet muiden puolueiden verolinjauksia esittämällä johdonmukaisesti oikeudenmukaisempaa ja reilumpaa verotusta.

Ihmiset kokevat perustellusti todella epäoikeudenmukaiseksi, että kaikkein suurimpien miljoonatulojen pääomaveroprosentti on alhaisempi kuin tavallisen keskituloisen työntekijän tuloveroprosentti. Jatkuvasti kysytään, miksi kaikkein rikkaimmat vapautettiin varallisuusverosta.

Ei voi olla kohtuullista ja oikein, että peruspäivärahasta ja työmarkkinatuesta, pienimmistä eläkkeistä tai esimerkiksi omaishoidontuesta maksetaan varsin korkealla prosentilla veroja, kun samaan aikaan listaamattomista vakavaraisista yrityksistä voi nostaa osinkotuloja verottomana jopa 90 000 euroon asti.

Vahvalla ja laajalla veropohjalla turvataan julkiset palvelut ja pidetään huolta sosiaaliturvasta. Verotuksella pitäisi tasata tuloeroja, ei kasvattaa niitä.

Siksi Vasemmistoliitto on vaatinut, että jokainen maksaa veroja tulojen ja kykyjen mukaan. Kaikkia tuloja pitää verottaa samalla tavalla progressiivisesti riippumatta tulevatpa tulot sitten palkasta, eläkkeestä, osingoista tai esimerkiksi pääomista.

* * *

Koska Vasemmistoliitto on ollut aktiivinen ja radikaali verovaatimuksissaan, olemme pystyneet vaikuttamaan yleiseen ilmapiiriin ja pakottaneet myös muut puolueet pohtimaan reilumpaa verolinjaa.

Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen vaati ilmeisesti viimeiseksi jäävässä linjapuheessaan marraskuussa puoluevaltuustossa rikkaiden verojen kiristämistä.

Vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki pudotti viime viikolla pommin, erityisesti oman sinivihreän puolueväkensä joukkoon, esittämällä verottomista osinkotuloista luopumista.

Jopa Jyrki Katainen on väläyttänyt mahdollisuutta kiristää pääomaverotusta vaikka muuten kokoomus on jäämässä yksin verolinjaustensa kanssa.

* * *

Muut puolueet ovat alkaneet lähestyä Vasemmistoliiton verolinjaa, ainakin joltain osin. Tämä osoittaa, mikä merkitys keskustelun avaajilla on poliittisen ilmapiirin muutoksen luojina. Muut joutuvat vastaamaan vasemmiston heittämiin haasteisiin.

Tällä viikolla julkaistulla poliittisen tavoiteohjelman ensimmäisellä luonnoksella pyrimme avaamaan jälleen uusia meille tärkeitä teemoja yleiseen keskusteluun.

Vaatimukset minimipalkasta, työajan lyhentämisestä, oppivelvollisuusiän nostamisesta tai kansanpankista ovat teemoja, joihin odotamme kommentteja jäseniltä ja kannattajilta. Samalla haastamme niillä muut puolueet poliittiseen linjakeskusteluun.

Kirjoitus on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä 29.1.2010

Kommentteja (20)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *