Hallituksen budjettiesitys vie kohti tasaveroa

Kirjoitettu Paavon blogi

Hallitus julkisti tänään esityksensä ensi vuoden budjetiksi. Alla tiedotteeni asiasta.

Budjettiesitys vie kohti tasaveroa

Tänään julkistetussa ensi vuoden budjettiesityksessä leikataan työllistämismäärärahoja ja asuntotuotannon tukia, vaikka työttömyys on yhä korkealla ja kohtuuhintaisista asunnoista on huutava pula. Verotuksen painopistettä siirretään kohti tasaveroa.

– Hallituskauden viimeinen budjetti jatkaa oikeistolaista linjaa, jossa veroja siirretään yrityksiltä ja pääomilla eläviltä pienituloisten ja palkansaajien maksettavaksi. Kulutusverojen nostoa ei hyvitetä muussa verotuksessa, vaan veronkorotus koskee kipeimmin niihin, joilla on vähiten varaa. Se on vääränlaista ympäristöpolitiikkaa.

– Budjetti on karu myös peruspalveluiden osalta. Budjetti johtaa kuntien talouden heikkenemiseen, joka johtaa kunnallisveron korotuksiin ja palveluiden huonontamiseen.

– Vaikka taloudessa on hyviä merkkejä, on hallitukselta vastuutonta sulkea rahahanat työttömyyden vähentämiseltä ja asuntotuotannolta. Monet taloustieteilijät, esimerkiksi Nobel-palkittu Paul Krugman, ovat varoittaneet hätäilystä elvytyksen lopettamisessa.

– Toimillaan hallitus pitkittää lamaa ja luo inhimillistä velkaa syrjäytettyjen määrän kasvaessa. Kataisen puheet mukavasta fiiliksestä budjetin teossa kuulostavat varmaan kovilta 300 000 työttömästä.

Arhinmäki penää hallitukselta vastuuta hyvinvointivaltion tulevaisuudesta. Vasemmistoliitto haluaa aloittaa välittömästi verotuksen kokonaisuudistuksen, jossa osinkoja ja muita pääomatuloja verotetaan tasavertaisesti palkka- ja eläketulojen kanssa.

– Veropohjaa laajentamalla voidaan nostaa verokertymää ja siten palveluita, työllisyyttä ja tukia kohti pohjoismaista tasoa, kunhan vain poliittista tahtoa löytyy.

– Budjettiin sisältyy muutamia hyviäkin asioita. Aiemmin päätetty takuueläke toteutuu ja joitain perusturvaetuisuuksia sidotaan indeksiin. Heikoimmassa asemassa olevat eivät kuitenkaan pääse korotuksista nauttimaan, sillä ne vähentävät vastaavasti toimeentulotukea.

Kommentteja (2)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *