Vasemmistoliiton puheenjohtaja

Kirjoitettu Paavon blogi
Puoluevaltuusto 27.6.
Paavo Arhinmäki
 
Hyvät ystävät, toverit!
 
Yksi poliittisen elämäni hienoimpia kokemuksia oli Vasemmistonuorten puheenjohtajana vetää SDNL:n 60-vuotisjuhlan järjestelytoimikuntaa. Me eri nuorisoliittolaissukupolvet ympäri Suomea löysimme helposti ne teemat, jotka ovat yhdistäneet vasemmistolaista nuorisoa vuosikymmenestä toiseen: rauhantyö, nuorten oikeudet, nuorten duunareiden asema, koulutusmahdollisuudet ja toimeentulo.
 
Vaikuttavinta oli kokea yhteinen tunne siitä, että vaikka ihmiset vaihtuvat ja välillä ollaan asioista eri mieltä, tärkeintä on säilyttää vasemmistolainen liike ja aate. Tämä on syytä pitää mielessä myös nyt, kun valitsemme Vasemmistoliitolle uutta puheenjohtajaa. Jäsenet, kannattajat ja sympparit, me kaikki yhdessä, olemme puolue ja liike.
 
Hyvät toverit,
 
Suomessa tarvitaan aito ja vahva vasemmistopuolue. Sitä ei tarvita puolueen vuoksi vaan sen vuoksi, että ihmiset ja yhteiskunta tarvitsee uskottavan vasemmistolaisen vaihtoehdon. Vasemmistoliitolla on suuri tilaus yhteiskunnassa, mutta meidän pitää rakentaa Uusi Vasemmistoliitto, joka myös vastaa tähän tilaukseen.
 
Uuden Vasemmistoliiton pitää olla moderni, uudistava, iloinen ja räväkkä haastaja yhteiskunnassa. Uusi Vasemmistoliitto nojaa vasemmistolaiseen aatepohjaan ja nostaa tämän päivän teemansa aatepohjastaan.
 
Uuden Vasemmistoliiton on oltava aidosti duunarien puolue. Mutta ei vain perinteisten tehdastyöläisten puolue, vaan myös akateemisten pätkätyöntekijöiden, palvelualojen vuokratyöntekijöiden, hoiva- ja hoitoaloilla työskentelevien sekä toimihenkilöprekariaatin puolue. Meidän pitää esittää uusi vaihtoehto nykyiselle sosiaaliturvajärjestelmälle. Sellainen perustulomalli, joka huomioi työelämän muutoksen, mutta joka tukee ihmisiä myös ansiosidonnaisella turvalla.
 
Uuden Vasemmistoliiton pitää olla pienyrittäjien puolue. Kukaan ei tunnu yhteiskunnassamme juurikaan puolustavan pienyrittäjiä, jotka tekevät pitkiä päiviä epävarmuudessa ja pienillä tuloilla.
 
Uudella Vasemmistoliitolla on tähän parhaat mahdollisuudet. Pätkätyöläisten ja työläisyrittäjien tilannetta voidaan parantaa vain vahvan ay-liikkeen tuella. Olen ilolla pannut merkille sen, että ay-liike haluaa olla kaikkein vahvimpana kansalaisjärjestönä mukana löytämässä ratkaisuja työelämän muutokseen. Mutta ay-liike ei pysty tähän työhön yksi vaan se tarvitsee tuekseen vahvan vasemmistopuolueen.
 
Uuden Vasemmistoliiton tulee olla järjestelmäkriittinen. Meidän pitää uskaltaa ja pystyä haastamaan se sääntelemätön globaalikapitalismi, joka on ajanut Suomen ja koko Euroopan lamaan. Uuden Vasemmistoliiton pitää olla eurooppalainen ja kansainvälinen, yhdessä muiden sisarpuolueidemme kanssa.
 
Uuden Vasemmistoliiton pitää olla puolue, joka huomioi aidosti ympäristön ja ilmaston. Uudella Vasemmistoliitolla on mahdollisuus olla se puolue, joka aidosti näkee ekologisuuden ja kapitalismin ristiriidan. Ympäristöstä ja ilmastosta ei voi huolehtia vain luottaen markkinoihin.
 
Näihin teemoihin Uusi Vasemmistoliitto tarvitsee kannattajiensa asiantuntemuksen ja kansalaisjärjestöjen sekä kansalaisliikkeiden tuen. Uuden Vasemmistoliiton pitää olla kansalaisyhteiskunnan megafoni.
 
Hyvät toverit,
 
Haluan puheenjohtajana olla kuunteleva ja keskusteleva. Haluan, että Uusi Vasemmistoliitto on edelläkävijä jäsendemokratian ja kannattajien kuuntelemisen uusissa muodoissa. Haluan nostaa Vasemmistoliiton samalla tavalla yhteiskunnallisen keskustelun ja toiminnan kärjeksi, kuten teimme Vasemmistonuorissa vuosituhannen alussa.
 
Vasemmistoliitto syntyy syvimmän kriisinsä päivinä uudestaan entistä notkeampana, avoimempana ja kuuntelevampana. UUSI VASEMMISTOLIITTO lähtee samalla ajamaan UUTTA TYÖELÄMÄÄ, jossa yrittäjien, pätkätyöläisten ja perinteisten duunarien elämää parannetaan vanhoista asenteista vapaina. Ja kaikkea tekemistä leimaa UUSI ILO – enemmän laulua, kulttuuria ja ylpeyttä vasemmistolaisuudesta.
 
Uuden Vasemmistoliiton pitää uudistaa politiikan sisältöjä, toimintatapoja ja modernisoida organisaatio. Muhammad Alin sanoin: ”Meidän pitää leijua kuin perhonen, pistää kuin ampiainen.”
Kommentteja (57)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *