Vasemmisto etenee Tanskassa

Kirjoitettu Paavon blogi

Alkuviikko toi hyviä uutisia Tanskasta, jossa Vasemmistoliiton sisarpuolue saavutti kunnallisvaaleissa jättimenestyksen. Sosialistinen kansanpuolue SF nousi Tanskan kunnallisvaalien suurvoittajaksi tuplaamalla kannatuksensa 7 prosentista peräti 14,5 prosenttiin. Jo edellisissä parlamenttivaaleissa 2007 SF oli nostanut kannatuksensa 13,0 prosenttiin.

Sosialistinen kansanpuolue pystyi parhaiten keräämään porvarihallitukseen pettyneiden kansalaisten ääniä. Isoin oppositiopuolue sosiaalidemokraatit ei siihen pystynyt, vaan menetti kannatustaan kolme ja puoli prosenttiyksikköä. SF:n lisäksi toinen vaalien voittaja löytyi valitettavasti äärioikealta. Maahanmuuttajapelolla ratsastava tanskalainen kansanpuolue lisäsi kannatustaan yli kahdeksaan prosenttiin.

Pettymys porvarihallitukseen tulee Suomessakin kasvamaan työttömyyden lisääntyessä ja hallituksen epäsolidaarisen politiikan paljastuessa yhä selkeämmin. Tyytymättömyys Suomen suuntaan ja perinteisiin puolueisiin näkyi jo eurovaaleissa perussuomalaisten menestyksenä. Seuraavaksi suunnan on vietävä Tanskan mallin mukaisesti vasemmalle: meidän on Vasemmistoliitossa toimittava vahvana ja uskottavana haastajana porvarihallitukselle.

Suomessa Tanskan tapaan sosialidemokraatitkin tuntuvat olevan neuvottomia porvarihallituksen politiikan ja maahanmuutajavastaisuuden kasvun edessä. Vasemmistoliitolla onkin nyt tilaisuus parantaa asemiaan ja luoda vahva ja uskottava vaihtoehto hallituksen kestämättömälle ja tuloeroja kasvattavalle talouspolitiikalle.

Kommentteja (16)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *