Suvilahden graffitiaita on menestys

Kirjoitettu Paavon blogi

Suvilahden graffitiaita on saanut koko kesän ajan kiitosta monilta tahoilta. Vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä, kun lapsille on tullut laillinen mahdollisuus tehdä taidetta. Ympäristön kiinteistönomistajat ovat olleet tyytyväisiä, kun alueella tagien määrä on vähentynyt. Kaupunkilaiset ovat olleet tyytyväisiä, kun kesäiseen Helsinkiin on saatu lisää säpinää.
 
Yksi on ollut kuitnkin tyytymätön. Naapurissani asuva perheellinen yksityisyrittäjä on valittanut, että bemarilla on nykyään tylsää mennä töihin, kun Itäväylälle ei ilmesty enää uusia graffiteja ja tageja. Ja tietenkin HKR:n Kaukot ovat olleet tyytymättömiä, koska heidän elämäntehtävänsä on ollut taistella kaikkia graffiteja vastaan, veronmaksajille aiheuttamista kuluista piittaamatta.
 
Helsingin kaupungin ”graffitiongelma” on asia, johon toimivia ratkaisuja pitää hakea ennen muuta nuorisotoimesta. Lähes kymmenen vuoden ajan kuunneltiin mieluummin kuitenkin Rakennusviraston (HKR) ”asiantuntijoita” kuin nuorisotoimea ja nuorisolautakuntaa. Hakkasin vuosia päätäni betoniseinään, kun yritin murtaa HKR:n yksinoikeuden määritellä kaupungin graffitipolitiikkaa.
 
Viime syksynä työni tuotti lopulta tulosta. Valtuuston päätöksellä Helsinki luopui nollatoleranssista ja antoi mahdollisuuden laillisille graffitipaikoille. Tämän myötä saimme Suvilahden graffitiaidan, joka on saanut kiitosta mm. nuorisolautakunnan tuoreessa lausunnossa.
 
Torstaina yleisten töiden lautakunta käsittelee graffitiasiassa lausuntoa, jonka teksti kumpuaa suoraan menneisyydestä. Suvilahden graffitiaitaa kritisoidaan ”faktoilla”, joiden tutkimusmenetelmiä tai pätevyyttä ei edes yritetä esitellä. Samalla tavalla vuosien ajan on perusteltu Helsingin nollatoleranssi-politiikkaa ns. stetson-luvuilla eli hatusta vedetyillä numeroilla. Useista pyynnöistäni huolimatta HKR:n lukujen taustoja ei ole koskaan avattu kaupungin päättäjille.
 
HKR väittää torstaina käsiteltävässä lausuntoluonnoksessaan, että ”graffitiongelma” on räjähtänyt Helsingissä kuluneen kesän aikana. Oma silmämääräinen kokemukseni on se, että graffitien ja tagien määrä on vähentynyt kuluneen vuoden aikana ainakin Suvilahden ympäristössä.
 
Tämä on vähintään yhtä pätevä ”tutkimustulos” kuin HKR:n antamat luvut. Ainakin se on varmaa, että Suvilahden lailliseen seinään käytettyjen tuhansien maalipurkkien maali ei ole mennyt laittomiin kohteisiin.
 
Me emme tarvitse uutta vastakkainasettelua nuorten ja virkamiesten välillä. Suvilahtea pitää kehittää ensi kesänä entistä paremmaksi paikaksi. Tarvitaan lisää tilaa ja valaistusta, jotta graffitiaidalla voidaan maalata myös pimenevissä syysilloissa.
 
Toivon mukaan yleisten töiden lautakunta poistaa ylilyönnit HKR:n valmistelemasta lausuntoluonnoksesta. Ja onneksi HKR ei päätä enää Helsingin graffitipolitiikasta. Sen tekee valtuusto.

EDIT: Aktiivisuus palkittiin ja yleisten töiden lautakunnan lausunnosta poistettiin torstaina pahimmat ylilyönnit.

Kommentteja (22)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *