Pääministeri Vanhasen kritiikissä ei ole päätä eikä häntää

Kirjoitettu Paavon blogi
 
Pääministeri Matti Vanhasta on helppo lukea. Hänessä alkaa olla samoja piirteitä kuin edeltäjässään Paavo Lipposessa. Mitä ahtaammalle Vanhanen ajetaan poliittisesti, sitä lujempaa hän lyö takaisin. Tästä hyvänä esimerkkinä on pääministerin esittämä kritiikki opposition budjettikommenteista.
 
Jos perussuomalaisten Timo Soini on ollut todella sitä mieltä, että samaan aikaan menoja pitää lisätä ja velanottoa pienentää, on Bryssel tehnyt tehtävänsä nopeammin kuin uskoimmekaan. Tällä perusteella Vanhanen kuitenkin lyttää koko opposition, joka on tietenkin ymmärrettävää, mutta samalla hän ohittaa myös hallitusrintamasta tulevan kritiikin.
 
Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen esittelemä budjettiehdotus ei anna juurikaan eväitä ratkaista yhteiskuntamme kaikkein ajankohtaisinta ongelmaa, työttömyyden räjähtämistä massatyöttömyydeksi. Työministeri Anni Sinnemäki on vaatinut lisäelvytystä ja panostusta työttömyyden hoitoon. Jopa kokoomuksen Ben Zyskowicz on esittänyt enemmän rahaa pelkästään nuorisotyöttömyyden hoitoon kuin Jyrki Katainen on valmis laittamaan koko elvytykseen.
 
Toisin kuin pääministeri Vanhanen antaa ymmärtää, eivät pääoppositiopuolueet ole vaatineet velanoton vähentämistä. Kukaan ei tietenkään vapaaehtoisesti halua lisätä velanottoa, mutta vielä kalliimmaksi tulee yhteiskunnalle ja yksilöille, jos massatyöttömyyttä vastaan ei taistella nyt.
 
Vasemmistoliitto on esittänyt, että elvytyshanat pitää kääntää täysille. Tässä tilanteessa on parempi turvautua velkaelvytykseen kuin nostaa kädet pystyyn työttömyyden edessä. Ceausesculainen politiikka, jossa velkaa ei oteta vaikka kansa kärsisi ja näkisi nälkää, ei voi olla Suomen linja.
 
Tänä vuonna on jäämässä työttömäksi jopa 100 000 ihmistä. Jyrki Katainen esittää vastaukseksi elvytystä, jonka arvioidaan tuovan 10 000 uutta työpaikkaa. Ei tarvitse edes käyttää huutomerkkiä, jokainen huomaa lukujen ristiriidan ilmankin. Kataisen politiikalla Suomessa on 300 000 työtöntä ennen vuoden vaihdetta ja ensi vuonna työttömien määrä saattaa nousta 400 000 pintaan.
 
Tätä taustaa vasten Vanhasen oppositiokritiikissä ei ole päätä eikä häntää.
Kommentteja (23)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *