Kansanliike lähikirjastojen puolesta

Kirjoitettu Paavon blogi
Viime viikon lopulla alkoi tihkua huhuja siitä, että kaupungin virkamieshallinnossa suunnitellaan viiden sivukirjaston, käyttäisin kyllä mieluummin vaikka nimeä kaupunginosakirjasto tai lähikirjasto, lakkauttamista.
 
Mitään poliittisia päätöksiä ei ole asiasta vielä tehty ja nyt kaupunkilaisilla on oikea aika lähteä barrikadeille. Tarvitaan kansanliike kirjastojen puolesta.
Vasemmistoliiton kanta asiasta on selvä. Me tulemme taistelemaan lähikirjastojen puolesta. Ohessa Helsingin Vasemmistoliiton eilen tekemä kannanotto asiasta:
 
Helsingin Vasemmistoliitto vastustaa sivukirjastojen lakkauttamista. Viiden sivukirjaston, Pitäjänmäen, Vallilan, Pukinmäen, Puistolan ja Tapulikaupungin, lakkautussuunnitelmat liittyvät Helsingin palveluverkkotyöhön, jossa etsitään säästöjä lähinnä kiinteistökulujen vähentämisellä. Samanlaisia säästösuunnitelmia onkin pelättävissä myös muissa kaupungin toiminnoissa mm. nuorisotoimessa joidenkin nuorisotalojen sulkemisena.
 
Laaja ja monipuolinen kirjastoverkko on merkittävä osa suomalaista yhteiskuntaa. Lähi- ja sivukirjastot palvelevat ihmisiä, joilla ei ole esimerkiksi taloudellisia mahdollisuuksia mennä omalta asuinalueelta muualle kirjastoihin. Erityisesti taloudellisen laman aikana on kirjastojen merkitys korostunut.
 
Kirjastokeskustelussa on viime aikoina ollut vahvasti esillä myös uuden keskustakirjaston perustaminen. Hanke on kannatettava, sillä keskustakirjastolla on mahdollisuus tavoittaa kirjastolle uusia käyttäjiä ja siitä voidaan muodostaa eräänlainen kaupunkilaisten yhteinen satunnainen kulttuurinen kohtaamispaikka. Keskustakirjaston vastustajat ovat puolestaan perustelleet näkemystään sillä, että se vie resursseja sivukirjastoilta. Tähän asti keskustakirjaston suunnittelijat ovat vastanneet, että ei vie. Toivottavasti näin on edelleenkin.
Kommentteja (3)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *