Yleinen käymälä Tokoinrantaan

Kirjoitettu Paavon blogi
Kauppa- ja ostoskeskukset pyrkivät olemaan ihmisten olohuoneita ja julkisia tiloja. Mielellään kauppakeskukset haluavat huomaansa myös julkisia palveluja. Kampissa on metro- ja linja-autoasemaa, Espoossa jopa kirjastoa ja kirkkoa.
 
Se että ostarit ovat koko kansan paikkoja, edellyttää niiden omistajilta myös suvaitsevaisuutta. Julkisia palveluita eivät käytä vain ostovoimaiset perheet vaan myös vaikkapa vähän pahalta tuoksahtavat asunnottomat. Heidänkin pitää päästä palveluiden ääreen.
 
Kun kauppa- ja ostoskeskukset ovat entistä enemmän koko kansan kokoontumispaikkoja, pitää niissä olla mahdollisuus myös järjestöillä ja puolueilla toimia. Esitteitä pitää olla oikeus jakaa muillakin kuin luottokorttien kaupustelijoilla.
 
Jokunen vuosi sitten City-lehdessä toimittajat menivät eri tavalla pukeutuneina jakamaan esitteitä kauppakeskuksiin. Hipit saivat lähteä alle aikayksikön, kun taas kukaan ei kiinnittänyt huomiota esitteitä jakaneisiin sprigiäijiin.
 
Olemme kiertäneet teltan kanssa viimeisen puolentoista vuoden aikana läpi varsin monta helsinkiläistä kauppa- ja ostoskeskusta. Toiset näistä ottavat hyvin mielellään vastaan poliittisen juttuteltan kun taas joissain suhtaudutaan vähintäänkin skeptisesti poliittisiin järjestöihin. Jotkut vaativat myös maksua siitä, että saa pitää omaa kojuaan kauppa- tai ostoskeskuksen alueella.
 
Miina Kajos teki viime syksynä valtuustoaloitteen, jossa hän esitti Helsingin kaupunkia ryhtymään toimiin, jotta asukasyhdistykset ja yleishyödylliset järjestöt pääsisivät maksutta ostoskeskuksiin. Tänään valtuustossa oli käsittelyssä kaupunginhallituksen vastaus aloitteeseen.
 
Vastauksessa ei varsinaisesti otettu kantaa asiaan. Niinpä tein seuraavan ponnen, joka hyväksyttiin äänin 68-2:
 
”Kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaupungin edustajat ostoskeskusyhtiöissä vaikuttavat siihen, että asukasyhdistykset ja muut kansalaisjärjestöt voivat käyttää yleisten kulkureittien varrella olevia ostoskeskusten ulkotiloja maksutta.”
 
Kaupunginvaltuuston enemmistön tahto on siis selvä. Jatkossa kaupungin pitää toimia aktiivisesti, jotta järjestöt pääsevät ostareille.
 
*
 
Valtuustossa oli käsittelyssä myös tekemäni aloite yleisökäymälästä ja suuremmista roska-astioista Tokoinrantaan. Aloitteeni pohjalta kaupunginhallitus vastasi, että asia hoidetaan kuntoon vielä tänä keväänä.
 
Ensi kesänä suosittu piknik- ja pussikaljoittelupaikka on toivon mukaan aikaisempaa viihtyisämpi ja siistimpi. Itsekin tulen varmasti viihtymään siellä lämpiminä kesäiltoina.
Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *