Tunnelmia Wienistä

Kirjoitettu Paavon blogi

Kirjoitus julkaistu Kansan Uutisissa tiistaina 24.6.2008

KROATIAN KANNATTAJAT VÄRITTIVÄT KATUKUVAA
WIEN OLI PUNAVALKORUUTUINEN
 
Ottelupäivinä Wienin katukuva muuttuu pelaavien maiden väriloistoksi, mutta välipäivinä EM-kisat näkyvät lähinnä kauppojen näyteikkunoiden somistuksissa.
 
 
Vaikka Itävallan värit ovat punainen ja valkoinen, silti saattaa olla, ettei Wienin keskusaukio Stephansplatz ole koskaan ollut niin punavalkoinen kuin perjantaina. Kroatian punavalkoruutu täytti nimittäin totaalisesti koko aukion ja ympäristön kävelykadut.
 
”Hrvatski!” -huudot raikuivat, soihdut paloivat, jalkapallot lensivät korkealla ilmassa ja olut virtasi. Sivukujalla mellakkapoliisit seurasivat iloista kansanjuhlaa. Pelin jälkeen yöllä poliiseja tarvittiin, mutta silloinkin yllättävän vähän suhteessa kroatialaisten määrään ja ottelun lopputulokseen.
 
Kroatialaisten Wienin täydellinen valtaus ei selity vain lyhyellä välimatkalla maiden välillä. Vanhassa Itävalta-Unkarin pääkaupungissa on myös merkittävä kroaattiyhdyskunta. Suurin selittäjä on kuitenkin varsin tuoreen valtion vahva kansallistunne. Paikanpäälle matkusti kroaatteja kaikkialta maailmasta.
 
Sen sijaan turkkilaiset loistivat poissaololla katukuvasta. Toki yksittäisiä puolikuulippuja näkyi, mutta juhliviin turkkilaisiin törmäsi kaupungilla vasta pelin jälkeen. Edes välieräpaikan varmistuttua kaupunki ei mennyt kuitenkaan täysin sekaisin. Tämä oli yllättävää, sillä taksikuskin tietotoimiston mukaan Itävallassa asuu noin 300 000 turkkilaista.
 
Myös Kroatia-Turkki puolivälieräottelun katsomossa kroaatit olivat selvästi niskanpäällä. Kun turkkilaisia oli päädyn toisessa kulmassa arviolta noin 10 000, Kroatialla oli hallussa koko toinen pääty ja punavalkoruudut olivat levittäytyneet kaikkialle muuallekin stadionille.
 
ITALIA JA ESPANJA
EIVÄT SYTYTTÄNEET
 
Sunnuntaina Wienissä ei nähty alkuunkaan samanlaista kansanjuhlaa kuin perjantaina. Espanjalaiset pitivät meteliä kävelykadulla, mutta italialaiset tyytyivät lähinnä flaneeraamaan muodikkaat aurinkolasit otsalla.
 
On itse asiassa mielenkiintoista, miten erilailla Euroopan huippumaissa suhtaudutaan maajoukkueisiin. Siinä missä englantilaiset vyöryvät valloitusarmeijan lailla jokaiseen maajoukkuepeliin ja saksalaiset täyttävät takuuvarmasti katsomot, ranskalaiset suhtautuvat välinpitämättömästi, espanjalaiset lähinnä hassuttelevat ja italialaiset jäävät kotiin.
 
Espanjan kannattajien karnevaalihengessä on jotain samaa kuin Suomen jääkiekkokannattajissa MM-kisoissa: hassuja hattuja, matadoreiksi pukeutumista ja kasvojen maalausta koko rahalla. Pelin lopputulos ei ole maailman vakavin asia.
 
Aina jaksetaan puhua siitä, että italialaisille jalkapallo on uskonto. Jos näin on, niin maajoukkueen kannattamisen osalta uskonnon harjoittaminen on sitten lähinnä suomalaista tapauskovaisuutta. Nimittäin Italian perässä ei matkusta kovinkaan paljon kannattajia. Esimerkiksi sunnuntaina Italian katsomossa oli satoja tyhjiä paikkoja, vaikka Wien sijaitsee ajomatkan päässä Pohjois-Italiasta.
 
Yksi hyvä mittari maajoukkueiden kannatuksesta ovat mustan pörssin lipunhinnat. Huippuotteluun Espanja-Italia olisi saanut lippuja jo muutamia tunteja ennen pelin alkua normaaliin hintaan Wienin keskustasta. Jos Saksa tai Englanti olisi pelannut ottelussa, kokemuksen perusteella lippujen hinnat olisivat olleet vielä stadionin porteilla juuri ennen ottelun alkua kolmin-nelinkertaiset.
 
ISÄNTÄMAAN PUTOAMINEN
EI OLE LATISTANUT TUNNELMAA
 
Kisojen molempien isäntämaiden Sveitsin ja Itävallan hyytymisen jo alkulohkoon pelättiin latistavan koko kisojen tunnelmaa. Näin ei ole kuitenkaan ainakaan Itävallassa käynyt.
 
Vaikka Itävalta jäi alkulohkoon, vaikuttavat paikalliset jalkapallon ystävät varsin tyytyväisiltä isäntämaan otteisiin. Maajoukkueen pelättiin ennen kisoja menettävän täysin kasvonsa, joten terasseilla haastatellut jalkapallon ystävät tuntuvat jopa tyytyväisiltä tasaisiin otteluihin tuloksista huolimatta.
 
Vaikka isäntämaa on pudonnut jo kisoista, ei kannatusrekvisiitasta ole luovuttu. Autoissa heiluu edelleen pieniä Itävallan lippuja, ei toki siinä määrin kuin kaksi vuotta sitten Saksassa isäntämaan lippuja, ja Itävallan pelipaitaan sonnustautuneita kävelee jatkuvasti vastaan. Ennen kisoja maajoukkuepaita ei kuulemma ole todellakaan ollut mikään muotiasu Itävallassa
 
Kisoja ei voi olla huomaamatta myöskään keskustan keskeisissä museokortteleissa. Keisarinpalatsin, parlamentin ja raatihuoneen puistot ovat omistettu kokonaan jalkapallolle. Keskelle Wieniä on pystytetty valtava FanZone, jossa voi seurata otteluita suurilta valotauluilta olutta ja makkaraa nauttien.
 
Hulinaa riittää Wienissä vielä koko viikon ajan, sillä Ernst Happel Stadion on kahden ottelun näyttämönä. Torstaina välieräottelussa kohtaavat Venäjä ja Espanja. EM-kisat huipentuvat sunnuntaina Wienissä pelattavaan finaaliin, jossa Kansan Uutisten veikkauksen mukaan kohtaavat Suomen ensi syksyn MM-karsintavastustajat Saksa ja Venäjä.
Kommentteja (1)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *