Suomen Sarah Palin?

Kirjoitettu Paavon blogi
 
Alkuviikosta julkistettiin viime vuoden verotiedot. Ne osoittavat, miten epäoikeudenmukaisesti veroja maksetaan Suomessa. Suhteessa kaikkein kirein verotus on sairailla, työttömillä ja omaishoitajilla. Sitten tulevat eläkeläiset ja työssäkäyvät. Suhteellisesti kaikkein kevein verotus on pääomatuloilla.
 
Tämä näkyy selvästi, kun katsoo listaa viime vuoden suurituloisimmista suomalaisista. Kymmenen suurituloisemman joukossa ei ole yhtään, joka olisi maksanut enemmän kuin 29 prosenttia veroja. Kahdenkymmenen joukossa on yksi. Björn Wahlroos maksoi reilun 12 miljoonan euron tuloistaan "huimat" 34 prosenttia veroa.
 
Kaikkia tuloja pitäisi verottaa progressiivisesti niiden suuruuden mukaan, ei sen mukaan mistä tulot tulevat. Se olisi reilua ja oikeudenmukaista. Vasemmistoliitto on vaatinut tätä pitkään.
 
*
 
Nostin vaatimuksen esille eilen eduskunnan kyselytunnilla. Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen vastaus oli oikeudenmukaisuuden kannalta tyly. Hänen mukaansa progressiota ei edes harkita eikä pääomatuloveroja tulla nostamaan tällä vaalikaudella.
 
Illalla A-talkissa kävimme aika erikoisen keskustelun veroista. On hyvä, että kokoomuksessa on Hanna-Leena Hemmingin tapaisia kansanedustajia, jotka kertovat, mitä mieltä kokoomuksessa todella ollaan. Jotkut ovat verranneet Hemmingiä varsin osuvasti jopa Sarah Paliniin. Pääomatulojen verotuksen epäoikeudenmukaisuutta ei haluta korjata ja suurituloisten ansiotuloverotusta on laskettava kohti matalaa pääomaverotusta.
 
*
 
Käymämme keskustelu on herättänyt paljon tunteita. En ole saanut koskaan televisioesiintymisestäni yhtä paljon palautetta. Ja se oli lähes järjestään positiivista.
 
Tähän nimenomaan vahvaa vasemmistoa tarvitaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Vasemmiston pitää esittää aitoa ja faktoihin perustuvaa vaihtoehtoa uusliberalistisella politiikalle.

Lisäys: A-Talk Yle Areenassa: http://areena.yle.fi/toista?id=1637424

Kommentteja (17)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *