Nollatoleranssi on ohi!

Kirjoitettu Paavon blogi
 
Kulosaaren metroaseman vieressä ollut Helsingin kaupungin tilaama satoja metrejä pitkä graffiti-taideteos poistettiin vuonna 2000 Stop töhryille -projektin toimesta. Aikoinaan graffitien maalaaminen maksoi kaupungille 30 000 markkaa.
 
Graffitien ylimaalaaminen maksoi 40 000 markkaa ja ”puhdistus” jouduttiin toteuttamaan vielä kahdesti. Yhteensä 120 000 markalla saatiin tulos, jossa vieläkin vanhojen kiitosta saaneiden ja hienojen maalausten ääriviivat irvistelevät maalin alta.
 
Ylimaalaus tapahtui seuraavalla viikolla, kun minut oli valittu ensimmäistä kertaa kaupunginvaltuustoon. Teinkin heti uuden valtuuston aloitettua keväällä 2001 aloitteen, jossa esitettiin uusien graffitien tilaamista muuriin. Tästä aloitteesta alkoi lähes kahdeksan vuoden työ nollatoleranssia vastaan.
 
*
 
Eilen valtuuston kokouksessa tämä pitkä työ tuotti lopulta tulosta, kun valtuusto yksimielisesti päätti luopua nollatoleranssista. Valtuuston hyväksymässä vastauksessa esittämääni aloitteeseen laillisesta graffitipaikasta vastattiin muun muassa seuraavaa:
 
Graffititaide on osa kaupunkikulttuuria … Kaupungin puolelta ei ole esteitä graffitien kuten ei muidenkaan taideteosten toteuttamiseen rakenteissa, mikäli kiinteistönomistajat siihen suostuvat.”
 
Pitkäjänteisellä työllä on saatu avattua silmät sille, että Stop töhryille -projektin propaganda ei ole paikkaansa pitävää. Aloitteeseeni annetussa lausunnossa yleisten töiden lautakunta jatkoi vanhan levyn soittamista, jossa väitettiin, ettei graffiti ole taidetta ja että lailliset paikat lisäävät laittomia.
 
Sen sijaan kaikki muut lausunnonantajat kannattivat ajatusta laillisista graffiteista. Tällä kannalla olivat nuorisolautakunta, taidemuseon johtokunta, kulttuuri- ja kirjastolautakunta sekä sosiaalilautakunta. Lausuntojen pohjalta ylipormestari Jussi Pajunen ei voinut tulla esittelyssään kuin yhteen tulokseen, nollatoleranssin lopettamiseen.
 
Vuosaareen melumuurista ei tule ensimmäistä uutta laillista graffitipaikkaa. Nyt meidän pitää ensi kesää varten alkaa sellaista aktiivisesti etsiä. Pitäisi selvittää, josko esimerkiksi Suvilahden kulttuurivoimalaitoksen alueelle tällainen voitaisiin rakentaa.
 
*
 
Vaikka nollatoleranssi on murrettu ja Stop töhryille -projekti on lopetettu, työtä pitää jatkaa. Rakennusviraston sisällä pyritään ilman projektiakin jatkamaan vanhoja toimintamalleja. Myöskään mitään päätöstä paljon kritiikkiä saaneen vartiotoiminnan lopettamisesta ei ole tehty.
 
Kaikesta huolimatta eilinen valtuuston päätös oli todella merkittävä suunnanmuutos Helsingin graffitipolitiikassa. Monta kertaa on tehnyt mieli luovuttaa, kun on hakannut päätänsä betoniseinään. Nyt kun pitkä työ on tuottanut, uskallan olla vähän jopa ylpeä.
Kommentteja (19)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *