Markkinoiden juoksupojat

Kirjoitettu Paavon blogi
Pääministeri Matti Vanhanen ja valtionyhtiöiden omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies vastasivat tänään opposition välikysymykseen hallituksen toiminnasta, tai tarkemmin ottaen toimimattomuudesta, valtion osittain omistaman Stora Enson irtisanomisten ja Kemijärven sekä Summan tehtaiden sulkemisen yhteydessä.
 
Se kävi ainakin selväksi, että hallitus ei aio tehdä nyt eikä jatkossakaan mitään suuryritysten ylilyönneille. Hallitus toteuttaa uusliberalistista shokkikapitalistista oppia. Kuvaavaa olikin, että vastauksessaan eduskunnalle pääministeri Vanhanen luki pitkät pätkät Stora Enson pörssitiedotetta.
 
Pääministeri ei puhunut hallituksen vaan Stora Enson suulla sekä puolusti valtio-omistajan sijaan Wallenbergien etua.
 
Vielä ennen vaaleja kokoomus puhui vastuullisesta markkinataloudesta, mutta vaalien jälkeen kokoomuksen ministerit puolustavat yhteiskuntavastuutonta kapitalismia. Tämä tuskin oli monellekaan yllätys. Sen sijaan on ollut yllätys, että hallituksessa myös keskusta ja vihreät ovat alistuneet kokoomuslaiselle valtionyhtiöpolitiikalle.
 
On hämmästyttävää, että samaan aikaan kun minun kaltaiseni viidennen polven stadilainen on huolestunut Kemijärven ja Itä-Lapin tulevaisuudesta, on keskusta hylännyt aluepoliittiset painotukset valtionyhtiöpolitiikassa.
 
Vielä erikoisempaa on se, että vihreä työministeri Tarja Cronberg kritiikittömästi hyväksyy lähes tuhannen ihmisen irtisanomiset ja on valmis lakkauttamaan sellutehtaan, joka tuottaa bioenergiaa valtakunnan verkkoon.
 
*
 
Keskustelussa Stora Ensosta ja valtionyhtiöistä ei ole kysymys vain Kemijärvestä tai Kymenlaaksosta. Kysymys on siitä, halutaanko yritysten silmittömälle voitontavoittelulle laittaa rajoja. Kemijärven Massaliike on saanut niin laajasti kansan tuen taaksensa, koska nyt nähdään, että politiikan suuntaa pitää muuttaa.
 
Kysymys ei ole vain Suomesta. Nokian päätös sulkea Bochumin kännykkätehdas Saksassa ja irtisanoa 2300 työntekijää, on vastaava osoitus siitä, miten suuryhtiöt kohtelevat ihmisiä, jos politiikalla ei puututa yritysten toimintaan.
 
Vasemmiston pitää olla vastavoima shokkikapitalismille ja suuryritysten mellastukselle. Eikä vain Itä-Lapissa tai Kymenlaaksossa vaan globaalisti.
Kommentteja (3)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *