Laillinen graffiti-muuri Vuosaareen

Kirjoitettu Paavon blogi
Jätin keskiviikkona oheisen aloitteen kaupunginvaltuustossa:
 
 
"Laillisten graffiti-paikkojen vaikutuksesta laittomien graffiti-maalausten ja tagien määrään on positiivisia kokemuksia Euroopasta. Muun muassa Brüggen kaupunki Belgiassa on palkittu projektista, jossa nuorille tarjottiin mahdollisuus laillisiin graffiteihin ja laittomien töhryjen määrä väheni selvästi.
 
Ruotsissa Norrköpingissä on ollut vuodesta 1995 laillista maalata vanhan sataman muureja. Laillisen graffiti-paikan avaaminen vähensi välittömästi laittomien graffitien maalaamista ja Norrköpingissä ei ole merkittävä töhryongelmaa.
 
Suomessa on toisenlaisia kokemuksia Vaasasta, jossa laillisen graffiti-paikan sulkeminen lisäsi laittomien graffitien määrää vaikka "asiantuntijoiden" mukaan olisi pitänyt käydä toisin.
 
Helsingissä ei ole ollut koskaan varsinaista laillista graffiti-paikkaa, jossa nuoret olisivat voineet maalata omaehtoisesti graffiti-taidetta. Helsingin kaupunki on tilannut 1990-luvulla muutamia graffititeoksia (mm. Kulosaareen, Itä-Pasilaan ja Malminkartanoon). Nämä teokset tekivät kuitenkin ennakolta valitut nuoret ja paikalle ei saanut maalata myöhemmin lisää.
 
Helsingin kaupungissa ei ole siis kokemuksia varsinaisen laillisen graffiti-paikan vaikutuksesta graffiti-maalausten ja tagien lisääntymiseen tai vähentymiseen. Kansainväliset esimerkit viittaavat siihen, että laillista paikka olisi syytä kokeilla myös Helsingissä.
 
Kysymys ei ole vain laittomien graffitien ja tagien vähentämisestä. Kysymys on siitä, tarjoaako Helsinki graffiti-taiteesta kiinnostuneille nuorille mahdollisuutta harrastukseensa ilman syyllistymistä rikokseen, ilman kiinnijäämisenpelkoa ja ilman uhkaa tuhansien eurojen korvausvaatimuksista.
 
Laillisen graffiti-paikan vaikutuksiin ei voi ottaa kantaa, ennen kuin asiasta on tutkittua tietoa. Jotta tieto laillisen paikan vaikutuksista olisi validia, pitää paikan olla sellainen, että ympäristötekijöillä on mahdollisimman pieni vaikutus graffiti-paikan ympäristöön.
 
Nyt Helsingin alueelta on löytynyt täydellinen paikka lailliselle graffiti-gallerialle. Valmistuva Vuosaaren satama rajoittuu itäpuolelta noin 10 metriä korkeaan ja useita satoja metrejä pitkään betoniseen melumuuriin. Tämä olisi Norrköpingin sataman tapaan erinomainen paikka graffiteille.
 
Paikka puoltaa moni seikka: lähellä ei ole asutusta, jota laillinen paikka voisi häiritä. Melumuuri rajautuu metsään, joten se ei ole yleisesti nähtävissä. Valtavassa melumuurissa olisi tilaa kymmenille tai sadoille töille.
 
Laillista paikkaa perustettaessa pitäisi huomioida myös muutamia seikkoja. Ensinäkin alueelle pitäisi järjestää tyhjien maalipurkkien kierrätys. Varmasti ei olisi suuri ongelma toimittaa paikalle YTV:n keräysastiaa. Kierrätyksestä voisi sopia myös maalimerkkien kanssa, sillä jotkut spray-maalinvalmistajat ottavat vastaan kierrätykseen purkkeja.
 
Lähialueella olisi syytä tehdä kartoitus tämän hetkisistä graffitien ja tagien määrästä. Näin myöhemmin voidaan arvioida, kuinka paljon laittomia graffiteja tai tageja on ilmestynyt ympäristöön ja onko laillisella maalauspaikalla ollut merkittävää vaikutusta töhertelyn lisääntymiseen.
 
Jo etukäteen pitäisi myös tehdä selväksi, että jos laillinen graffiti-paikka lisää alueella huomattavasti laittomien töhryjen määrää, suljetaan paikka.
 
Edellä olevan perusteella me aloitteen allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Helsingin kaupunki ryhtyy pikaisiin toimiin, jotta Vuosaaren sataman melumuuria kokeillaan laillisena graffiti-paikkana."
 
*
Ohessa muutama linkki, josta saa kuvaa siitä, mitä graffiti-taide on ja minkälainen paikka Vuosaaren satama voisi olla:
 
Norrköpingin satamassa on laillista maalata seiniä. Ohessa kuvia Norrköpingistä vuodelta 2004:
 
 
Ehkä maailman tämän hetken tunnetuin graffiti-taiteilija on Banksy, jonka töistä maksetaan kymmeniätuhansia euroja. Ohessa muutamia Banksyn töitä:
 
Kommentteja (13)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *