Esko Ahosta Helsingin pormestari?

Kirjoitettu Paavon blogi
 
Heinäkuun lomailun jälkeen elokuu alkoi ekotähteilyllä. Kaksi työpäivää kuvasimme syksyllä esitettävää ohjelmaa, jossa yhdessä Heidi Hautalan kanssa yritimme tehdä eduskunnasta edes hiukan ekologisempaa.
 
Televisio-ohjelman kuvaaminen on yllättävän raskasta ja aikaa vievää puuhaa. Hankalaa on myös yrittää ”näytellä” luontevaa.
 
En mitenkään erityisen innokkaasti lähde mukaan erilaisiin televisio-ohjelmiin tai lehtihaastatteluihin, jotka eivät suoraan kosketa työtäni tai jalkapalloa. Tänäkin kesänä olen kieltäytymään muutamista sinänsä ihan hauskoista juttuideoista, jotka eivät ole tuntunut vain omiltani.
 
Ekotähdessä on minusta hyvä idea ja siksi lupauduin osallistumaan ohjelmaan. Tarkoitus ei ole otsakurtussa valistaa ja pelotella ihmisiä vaan käydä läpi pieniä käytännön asioita, joilla voimme edistää kotona ja työpaikalla ympäristöasioita. Ohjelma kannustaa ihmisiä tekemään pieniä muutoksia, joiden kerrannaisvaikutus on suuri.
 
*
 
Viime viikolla aamukahvit olivat mennä väärään kurkkuun, kun näin pääministeri Matti Vanhasen avustajien uusimman kepustelun: Esko Ahosta Helsingin pormestari!
 
Jo pitkään Keskusta on pyrkinyt lypsää Helsingistä ääniä, mutta helsinkiläisiä puolue ei ole kyllä puolustanut millään tavalla. Ensin Esko Aho tuotettiin Helsinkiin keräämään äänet eduskuntavaaleissa. Luonnollisesti eduskuntaan päästyään Ahoa ei kiinnostanut helsinkiläisten asiat pätkääkään.
 
Seuraavaksi vuorossa oli Anneli Jäättenmäki, joka veti vieläpä perässään Pertti Salovaaran. Jäättenmäki häipyi nopeasti Brysseliin ja Salovaara keskittyi ”oman” vaalipiirinsä Pirkanmaan asioiden hoitamiseen. Viime vaaleissa Salovaara olikin ehdolla Pirkanmaalla ja kansa palkitsi neljän vuoden ansiokkaan työn helsinkiläisten äänillä Pirkanmaan puolesta kansanedustajapaikalla.
 
Nykyinen ”helsinkiläinen” keskustan kansanedustaja Mari Kiviniemi on sentään osoittanut vähän kiinnostusta myös nykyisen vaalipiirinsä asioihin. Tämän kepun puolueväki palkitsikin pudottamalla Kiviniemen puolueen varapuheenjohtajan paikalta.
 
Tämänkin historian jälkeen ehdotus Esko Ahosta Helsingin pormestarina on kaikkien aikojen kepustelu. Kun ahdasmielinen ja helsinkiläisvastainen puolue ei ymmärrettävästi pärjää pääkaupungissa, yritetään sitä valloittaa kabinettipolitiikalla.
 
Hyvä muistutus Esko Ahon suosiosta Helsingissä ovat vuoden 2000 presidentin vaalit. Ahosta yritettiin tehdä hesalaista niin televisiomainoksilla kuin aloituskiekon pudottamisella jääkiekon paikalliskamppailussa. Vain yhden kerran Helsingin paikallisottelussa Jokerien ja hifk:n kannattajat ovat yhdistäneet voimansa, nimittäin viheltämällä yhteistuumin Ahon ulos kaukalosta.
 
*
 
Pääministeri Matti Vanhanen on jatkanut avustajiensa aloittamaa keskustelua kannattamalla pormestarimallia kuntiin. Vanhanen väittää pormestarimallin lisäävän kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia ja kiinnostusta kotikuntansa päätöksentekoon. Olen Vanhasen kanssa eri mieltä.
 
Pormestarimalli henkilöisi kunnallisvaalit. Kunnallisvaaleissa kuitenkin on olennaista päättää ihmisten arkipäiväiseen elämään kuuluvista asioista. Arviolta 70-80 prosenttia meidän jokapäiväiseen elämään liittyvistä asioista päätetään valtuustoissa.
 
Jos kunnallisvaaleista tehtäisiin pormestarivaalit, jäisivät taka-alalle koulut, päiväkodit, kirjastot ja joukkoliikenne. Jos oikeasti halutaan lisätä kuntalaisten kiinnostusta päätöksentekoon, pitää kehittää esim. kaupunginosavaltuustoja ja muita osallistumismahdollisuuksia päätöksentekoon pelkän äänestämisen sijaan.
 
Mutta eihän Vanhanen oikeasti esityksellään tavoittele lisää vaikutusmahdollisuuksia kansalaisille. Hän tavoittelee lisää valtaa keskustalle.
 
Pormestarimallissa isot puolueet hyötyvät, sillä pienemmät voidaan jättää julkisuudessa ja vaalikamppailussa entistä enemmän syrjään, ja toisaalta nimekkäitä ehdokkaita asettamalla Vanhanen kuvittelee voivansa tehdä iltalypsyjä myös suuremmissa kaupungeissa.
Kommentteja (3)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *