Epämiellyttävä totuus

Kirjoitettu Paavon blogi
 
Tänään eduskunnassa käytiin kiihkeä keskustelu hallituksen ilmasto- ja energiastrategiasta. Ministeri Mauri Pekkarinen ja keskusta sekä kokoomus kehuivat kilvan strategiaa.
 
Vihreät ovat olleet yksimielisesti hyväksymässä strategian, mutta vihreiden ryhmäpuheessa hallituksen ilmastoasiantuntija Oras Tynkkynen kuitenkin osittain jo irtisanoutui heidän hyväksymästään strategiasta. On hyvä, että Vasemmistoliiton lisäksi myös vihreät eivät ole tyytyväisiä strategiaan
 
*
 
Ohessa on tiivistelmä puheestani:
 
Paavo Arhinmäki: Hallituksen ilmastostrategia riittämätön, kestämätön ja vastuuton
 
Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki pitää hallituksen ilmasto- ja energiastrategiaa riittämättömänä, kestämättömänä ja vastuuttomana.
 
Eduskunnan energiakeskustelussa keskiviikkona ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Arhinmäki kyseenalaisti erityisesti strategian myönteisen kannan lisäydinvoiman rakentamiseen.
 
– Lisäydinvoimalle palaa tässä strategiassa nyt vihreä valo – myrkynvihreänä hehkuva valo. Minulle on suuri pettymys, joskaan ei yllätys, että hallitus haluaa rakentaa mieluummin lisäydinvoimaa kuin panostaa kunnolla energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan, totesi Arhinmäki.
 
Arhinmäen mukaan strategiaan runnottu ydinvoiman lisätarve perustuu paisuteltuihin sähkön kulutusarvioihin.
 
– Strategiasta paistaa selvästi läpi, että tarkoituksena on tuottaa ydinsähköä myös vientiin, sanoi Arhinmäki.
 
Ilmastostrategian päästöleikkaustavoitteita Arhinmäki pitää riittämättöminä.
 
Strategian mukaan Suomi varautuu vain 20 prosentin päästövähennyksiin vuoteen 2020 mennessä, vaikka hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n mukaan teollisuusmaiden on vähennettävä päästöjään 25-40 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.
 
– Mitä järkeä on asettaa tavoite, joka on ristiriidassa ilmastotieteen kanssa ja täysin riittämätön pysäyttämään ilmastonmuutoksen vahingot ajoissa?, kysyi Arhinmäki
 
Ilmaston kannalta kestämättömiksi ratkaisuiksi Arhinmäki luokittelee turpeen energiakäytön tukemisen ja palmuöljyn tuotannon biopolttoaineeksi.
 
– Jos turpeenpoltto korvattaisiin uusiutuvilla energiamuodoilla, Suomen energiantuotannon hiilidioksidipäästöt vähenisivät noin 20 prosenttia.
 
Palmuöljyn tukeminen puolestaan tarkoittaa sitä, että kestävämmille biopolttoaineille ei anneta edes mahdollisuutta. Biopolttoaineiden käyttöä tuleekin lisätä ainoastaan siinä määrin, kuin se on mahdollista tehdä kotimaisia ja kestäviä polttoaineita, kuten biokaasua käyttäen, sanoi Arhinmäki.
 
Koko ryhmäpuheeni on luettavissa täällä.
 
*
 
Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore sai Nobelin rauhanpalkinnon elokuvallaan Epämiellyttävä totuus. Samanlainen epämiellyttävä totuus tuntui myös ministeri Pekkariselle ja suurelle osalle eduskunnasta olleen myös Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoro. Niin rajun vastaanoton se sai.
 
Jonkun on kuitenkin sanottava myös eduskunnassa ääneen se, ettei nyt esitelty strategia ole kestävällä pohjalla ja sen tavoitteet eivät ole riittäviä, jos haluamme pysäyttää ilmastonmuutoksen.
 
Tämä tuntui olevan liikaa myös puolueemme kansanedustajalle Matti Kankaalle, joka kritisoi esittämiäni näkemyksiä. Puheeni oli kuitenkin Vasemmistoliiton puoluekokouksessa hyväksymien linjausten mukainen. Ja sellainen puolueen varapuheenjohtajan pitämän ryhmäpuheen on syytä ollakin.
 
Ohessa on otteita Vasemmistoliiton poliittisesta tavoiteohjelmasta vuosille 2007-2011:
 
– Suomen tulee laatia ilmastostrategia, jolla päästöjä vähennetään 30 %vuoteen 2020 mennessä ja 80 % vuoteen 2050 mennessä.
 
– Sellaisista turve- ja vesivoimainvestoinneista, jotka ovat ympäristölle haitallisia, tulee pidättäytyä.
 
– Fossiilisten polttoaineiden ja ydinvoiman käyttö on asteittain lopetettava ja siirryttävä uusiutuviin energialähteisiin.
 
*
 
Vasemmistoliiton poliittinen tavoiteohjelma on moderni ja ekologinen. Koko ohjelma löytyy täältä.
Kommentteja (10)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *