Alma Media perusoikeuksien kimpussa

Kirjoitettu Paavon blogi
En ollut uskoa silmiäni, kun luin uutisen Johanna Korhosen erottamisesta Lapin Kansan päätoimittajan tehtävästä jo ennen töittensä alkamista. Voiko todella Suomessa vielä 2000-luvulla olla niin ahdasmielisiä johtajia suuressa mediakonsernissa, että he syyllistyvät seksuaalivähemmistöjen syrjintään.
 
Lehtijuttujen perusteella yhtä hämmentyneitä olivat myös Lapin Kansan toimittajat. Varmasti samaa pohdintaan käydään monessa muussakin Alma Median toimituksessa. Mitä arvoja konsernimme todella edustaa?
 
Alma Median päätös erottaa Lapin Kansan päätoimittajaksi valittu Johanna Korhonen on pöyristyttävä esimerkki loukkauksesta kansalaisen perusoikeuksia kohtaan.
 
Johanna Korhosen mukaan erottamisen syynä on hänen rekisteröity parisuhteensa. Alma Median mukaan syynä on puolison poliittinen toiminta. Olkoon syy kumpi tahansa, tai molemmat, nämä potkut asettavat kyseenalaiseksi koko Suomen tasa-arvokeskustelun tilan, sananvapauden sekä demokratian.
 
Selvää tietenkin on, ettei seksuaalisen suuntautumisen takia saa syrjiä. Mutta yhtä merkittävä kysymys on se, miten puolison osallistuminen politiikkaan (Korhosen puoliso on Vantaalla Vasemmistoliiton kuntavaaliehdokkaana) voi olla työstä erottamisen syy.
 
Miten ihmeessä kansalaiset jatkossa uskaltavat lähteä mukaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, jos on hyväksyttävää, että esim. ehdokkuus (tai puolison ehdokkuus) voi merkitä työpaikan menettämistä? Näinkö toimii demokratia?
 
Poliittisin perustein erottamista ei voida myöskään laittaa ns. puolueettoman median piikkiin. Jokainen toimittaja kai jotain mieltä on politiikasta ja käy toivottavasti myös äänestämässä. Näiden henkilökohtaisten mielipiteiden ei kuitenkaan sitoutumattomassa mediassa kuulu näkyä itse journalismissa – tätä kutsutaan journalistiseksi ammattitaidoksi.
 
Johanna Korhosen, Journalisti-lehden entisen päätoimittajan, journalistisia kykyjä tuskin kukaan voi kyseenalaistaa.
 
Ja oikeasti ei tässä tainnut olla kysymys myöskään poliittisesta osallistumisesta, sillä useamman Alma Median lehden päätoimittajan puoliso osallistuu tai on osallistunut kunnallispolitiikkaan. Puolison puolue on sattunut vain olemaan puoluekartan oikealta puolelta, molemmissa merkityksissään.
Kommentteja (10)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *