Ydinvoimataistelu alkoi

Kirjoitettu Paavon blogi
Työmarkkinajärjestöt SAK ja Elinkeinoelämän Keskusliitto EK etunenässä vaativat tänään kuudetta ydinvoimalaa Suomeen. Tätä vaaliavausta on jo odotettukin, sillä pitkin syksyä on pohjustettu rajua ydinvoimakampanjaa tulevia eduskuntavaaleja silmälläpitäen.
 
Elinkeinoelämän paksujen pamppujen ja SAK:n mattiviialaisten lisäksi media on mukana hankkeessa täysillä. Aamulla Iltasanomat liputti pääkirjoituksessaan näyttävästi kuudennen ydinvoimalan puolesta. SAK, tai ainakin aina sen suurella suulla puhuva Matti Viialainen (sd.), vaati kuudetta ydinvoimalaa jo hallitusohjelmaan.
 
Ydinvoimalobbareita ei paljoa tunnu jarruttavan se, että viidennen ydinvoimalan rakennustyömaa on jo toista vuotta jäljessä aikataulusta ja arviot voimalaitoksen hinnasta ovat tainneet yli kaksinkertaistua siitä hintalapusta, jolla viides ydinvoimala myytiin eduskunnalle keväällä 2002.
 
Nyt tuntuu unohtuneen myös kaikki ne lupaukset, joita ydinvoimapäätöksen yhteydessä annettiin. Ydinvoimapäätös käärittiin ns. risupakettiin, jossa luvattiin tukea kotimaisille uusiutuville energiamuodoille. Jo ydinvoimapäätöstä tehtäessä me vastustajat varoittelimme, että risupaketti on lupaus, jota ei tulla lunastamaan. Näin on myös käynyt.
 
Risupaketin avulla saatiin ratkaisevat empivät kansanedustajat käännettyä ydinvoiman kannattajiksi. Muun muassa Vasemmistoliiton kansanedustaja Kari Uotila perusteli puolueen kannan vastaista äänestyskäyttäytymistään sillä, että ydinvoima on vain "väliaikaisratkaisu" ja samalla edistetään uusiutuvien energialähteiden käyttöä.
 
Ydinvoima onkin todella väliaikainen ratkaisu. Jäteongelmat hoituvat kuntoon jo muutamassa kymmenessä tuhannessa vuodessa.
 
Vaaleissa tullaan käymään varmasti kuuma keskustelu ydinvoimasta ja energiapolitiikasta. Olen siihen valmis. Vaikka hävisimme edellisen kamppailun, silloin esitetyt ydinvoiman vastaiset argumenttimme ovat osoittautuneet entistä pitävämmiksi vuosien varrella.
 
Myös Vasemmistoliitto on valmis energiakeskusteluun. Meidän kantamme ydinvoiman lisärakentamiseen seuraavalla vaalikaudella on lyöty lukkoon vaaliohjelmassa yksimielisesti:
 
"Tulevalla vaalikaudella ei pidä ryhtyä ydinvoiman lisärakentamiseen tai Vuotoksen altaan rakentamiseen, vaan energian kysynnän ja tarjonnan tasapainoa pitää tavoitella ennen muuta tehostetulla energian säästöllä. Kansalaisten turvallisen elämän kannalta välttämätöntä lämpö- ja muun energian tuotantoa on kehitettävä panostamalla paikallisiin, uusiutuvia energialähteitä käyttäviin tuotantolaitoksiin."
 
Jokaisen Vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaan ja erityisesti kansanedustajaksi valittavan kannattaa muistaa tämä yhteinen päätös.
Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *