Vähän kuin kansaa huijaisi

Kirjoitettu Paavon blogi
 
Jo syksyllä pidin erikoisena sitä, että lehdissä oli näyttäviä juttuja siitä, mikä mainostoimisto tekee millekin puolueelle vaalimainokset. Poliittisten vaaliohjelmien ja ehdokkaiden sijaan esiteltiin mainosmiehiä ja -naisia.
 
Suomen kovimmat mainostoimistot valjastettiin tekemään vaalikampanjoita. Ja mikä on tulos? Kaikki ovat raivoissaan toisilleen provosoivista kampanjoista. SAK:n kohumainos oli mässäilyssään ehkä mauton, mutta ei se nyt sentään näin suuren kohun arvoinen ollut.
 
Ja huvittavaa on se, että mainoksesta veti herneet nenään juuri kokoomus, joka aloitti itse viime presidentinvaaleissa uuden mainostrendin. Kokoomus käy samaan aikaan myös omaa antikampanjaansa netissä. Ja jos ajattelee kokoomuksen ehdokkaan Eero Lehden lausuntoja esimerkiksi luottamusmiesten asemasta, ei SAK:n mainos vaikuta edes kovin yliampuvalta.
 
Mutta mainoksista tappelu on helppoa. Eipä tarvitse ottaa kantaa asioihin ja aatteisiin. Provokatiivisilla mainoksilla on ulkoistettu poliittinen asiakeskustelu taka-alalle. Kun kovinta poliittista keskustelua käydään mainoksista, ei voi kuin todeta kolmen suuren puolueen kampanjoista: "vähän kuin kansaa huijaisi".
 
*
 
Tänään illansuussa kokeilimme uutta tapaa pitää toritelttaa. Pidin tunnin pituisen ehdokkaan kyselytunnin IRC-Gallerian Vasemmistoliiton yhteisössä. Kokeilu oli todella menestys. Tunnin aikana tuli satoja kysymyksiä kymmeniltä ihmisiltä. Mitenkään en ehtinyt vastata kaikkiin. Yritin tärkeimpiä poimia viestitulvan joukosta.
 
Joku kysyi, mitä järkeä koko jutussa oli, kun iso osa kysyjistä ei ollut edes äänestysikäisiä. Samaa on kysytty myös nuorisopaneelien yhteydessä. Miksi tuhlata niihin ruutia?
 
Minusta on aina ollut mukavaa yrittää aktivoida nuoria yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja ajatteluun, olivatpa he äänestysikäisiä tai eivät. Kysymys on koko demokraattisen järjestelmämme isoimmista haasteista, lähtevätkö jatkossa äänestysikään tulevat äänestämään.
 
Jos tunnin chatin pitäminen IRC-Galleriassa innostaa edes muutamaa politiikasta, on homma jo varmasti onnistunut. Ja kaiken lisäksi IRC-Galleriassa taitaa kyllä olla noin 200 000 äänestysikäistä. Löytyykö Suomesta mitään yhtä isoa foorumia äänestysikäisiin?
Kommentteja (1)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *