Turvallisuuspoliittista parodiaa

Kirjoitettu Paavon blogi
 
Osallistuin tänään Vasemmistoliiton edustajana Maanpuolustustiedotuksen seminaariin, jossa pohdittiin energian merkitystä Suomen turvallisuudelle. Aluksi kuunneltiin tutkijoiden alustuksia ja lopuksi oli eduskuntapuolueiden edustajien paneelikeskustelu.
 
Ensin tutkija Ilmari Susiluoto maalaili pelkokuvia siitä, miten Venäjän kaasuputkihankkeet ovat suuri turvallisuusuhka Euroopalle. Heti perään dosentti Alpo Juntunen esitti Suomenlahden kaasuputkihankkeen vuoksi Suomea hankkimaan neljä sukellusvenettä. Tässä vaiheessa tuli olo, että katselin Kummelin jaksoa, jossa parodioidaan turvallisuuspoliittista seminaaria.
 
Suhtaudun erittäin kriittisesti demokratian ja sananvapauden tilaan Venäjällä. Silti minun on hyvin vaikea nähdä Venäjää uhkana Suomelle. Uusia kaasuputkia rakentamalla Venäjä tuskin haluaa ottaa Eurooppaa niinkään rautaiseen otteeseensa, kuten Susiluoto maalaili. Kyllä kysymys taitaa olla pikemminkin siitä, että Venäjä haluaa saada mahdollisimman hyvän hinnan luonnonvaroistaan ja suorat kaasuputket Keski-Eurooppaan takaavat sen parhaiten.
 
Suomenlahden ja Itämeren suuri turvallisuusuhka ei ole aseellinen konflikti vaan mahdolliset ympäristökatastrofit. Sen sijaan, että haaveillaan joistain sukellusveneistä, pitäisi Suomen keskittyä todellisten uhkien torjumiseen. Suurin uhka ovat jatkuvasti lisääntyvät öljykuljetukset Itämerellä.
 
Suomen pitää toimia voimallisesti sen puolesta, että Itämerelle ei pääse öljytankkereita, jotka ovat huonokuntoisia ja joiden miehistö ei ole tottunut jääolosuhteisiin.
 
MTS:n seminaarissa puhuneiden tutkijoiden alustukset taisivat pikemminkin heijastelivat kaipuuta Nato-jäsenyyteen kuin aitoa huolta Suomen turvallisuustilanteesta.
Kommentteja (7)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *