Smash Asem, vielä viimeisen kerran

Kirjoitettu Paavon blogi
 
Käräjäoikeus antoi tänään päätöksen ns. Smash Asem -jättioikeudenkäynnissä. Kiinniotetuista 136 henkilöstä lopulta tuomittiin 58. Tutustuin illan aikana pintapuolisesti käräjäoikeuden päätökseen, joka löytyy kokonaisuudessaan tuolta: http://www.oikeus.fi/uploads/0r80s3.pdf
 
Poliisin voidaan todeta epäonnistuneen, kun peräti 57 prosenttia kiinniotetuista on todettu prosessin eri vaiheissa syyttömiksi rikoksiin. Toisaalta olen pettynyt siihen, että noinkin moni tuomittiin rikokseen syyllistyneenä.
 
Tuomittujen joukossa oli paljon henkilöitä, jotka selvästi syyllistyivät rikoksiin. Sitten oli suuri joukko sellaisia, jotka eivät normaalitilanteessa olisi joutuneet edes putkaan, oikeudenkäynnistä puhumattakaan. Perusteluita lukiessa välillä tuli tunne, että syytetyn piti todistaa syyttömyytensä, eikä päinvastoin.
 
Joidenkin kohdalta tuomitut rikosnimikkeet tuntuivat myös hurjilta. Jos tyhjän muovisen puolen litran siideripullon viskaamisesta tai viinipullon maahan pudottamisesta tuomitaan väkivaltaisesta mellakasta, niin mistähän silloin tuomittaisiin, jos Suomessa nähtäisiin joskus oikea mellakka?
 
*
 
Monen tuomitun, oli sitten aktivisti tai ohikulkija, usko ja luottamus suomalaiseen oikeusjärjestelmään ei varmastikaan vahvistunut nyt annettujen tuomioiden jälkeen. Moni nyt tuomituista kokee varmasti vahvasti, ettei ole syyllistynyt rikokseen.
 
Tämä on omiaan luomaan jatkossa turhia jännitteitä ja ennakkoluuloja aktivistipiireissä poliisia ja oikeuslaitosta kohtaan. Varmasti monesta tuntuu siltä, että kohtelu ei ole ollut oikeudenmukaista.
 
Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedtin kritiikki poliisitoimintaa kohtaan oli harvinaisen kovaa, mutta huomautukset on ohitettu vähällä huomiolla. Poliisioperaatiota tuoreeltaan kiitelleet ja ylistäneet Matti Vanhanen ja Kari Rajamäki jatkavat edelleen aivan kuin mitään kritiikkiä ei olisi koskaan kuultukaan.
 
Oikeutta ei saa, jos sitä ei hanki. Luulenpa, että monen tuomitun osalta tapahtumia punnitaan vielä hovioikeudessa.
Kommentteja (6)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *