Sarkomaa haluaa pätkäosaajia

Kirjoitettu Paavon blogi
Eduskunnassa käytiin tänään ajankohtaiskeskustelu koulutuksen- ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmasta. Valitettavasti asiasta ei syntynyt varsinaista debattia vaan kahden tunnin ajan edustajat pitivät kahden minuutin puheita koulutukseen liittyvistä eri teemoista.
 
Suunnitelmaan sisältyy kirjaus, joka toteutuessaan mullistaa melko tavalla toisen asteen ammatillista koulutusta. Kehittämissuunnitelmassa esitetään, että ammatillisessa koulutuksessa tulisi mahdolliseksi suorittaa tutkinto osissa ja opiskelija voisi suorittaa ammattipätevyyden osissa.
 
Tämän toteutuminen olisi valtava harppaus taaksepäin suomalaisessa koulutusjärjestelmässä.
 
Ministeri Sari Sarkomaa totesi, että koulutuspolitiikassa hallituksen painopistealue on syrjäytymisen ehkäisy ja sivistystason nostaminen on keskeisiä tavoitteita. Pätkätutkintojen ja -kelpoisuuksien tuominen ammatilliseen koulutukseen sotisi molempia näitä periaatteita vastaan.
 
Olisin halunnut debatissa haastaa ministeri Sarkomaan tässä asiassa.
 
Ammatillisen koulutuksen keskeyttää tällä hetkellä noin joka kymmenes opiskelija. Sarkomaan mukaan osatutkinto olisi vastaus tälle ryhmälle. Varsin nurinkurista ajattelua, että koulutuksen keskeytymisvaarassa olevia autetaan kannustamalla näitä jättämään opinnot kesken ja tyytymään pätkäkelpoisuuteen.
 
Päinvastoin tavoitteen pitäisi olla huolehtia siitä, että jokainen nuori saa vähintään toisen asteen tutkinnon. Tähän päästää lisäämällä resursseja oppilaanohjaukseen ja tukipalveluihin. Tavoitteena pitää olla tukea jokaista keskeyttämisvaarassa olevaa nuorta niin, että hän pystyy suorittamaan koulutuksen loppuun.
 
Jos 16-17 -vuotiaalle nuorelle sanotaan, ettei sinun tarvitse käydä koulua loppuun vaan voit mennä töihin osatutkinnolla, moni siihen tarttuu. Seurauksena on se, että kapean pätkätutkinnon ja -kelpoisuuden suorittanut ei saa tulevaisuudessa kuin epävarmoja pätkätöitä.
 
Nämä pätkäosaajat muodostavat pohjan halpatyöväenluokalle, jota ilmeisesti porvarihallitus haluaa synnyttää Suomeen myös koulutuksen kautta.
 
*
 
Pätkätutkintoa ja -kelpoisuutta ajetaan koulujärjestelmään eikä asiasta ilmeisesti haluta käydä edes poliittista keskustelua. On nimittäin erittäin mielenkiintoista, että opetusministeriön ja opetushallituksen välisessä tulossopimuksessa vuosille 2007-2009 mainitaan:
 
"Opetushallitus tarkistaa opetussuunnitelman ja tutkinnon perusteet siten, että ammatilliset perustutkinnot vastaavat työelämän tarpeisiin, muodostavat työelämän toimintakokonaisuuksista, sisältävät yrittäjyysosan ja mahdollistavat myös osatutkintojen suorittamisen."
 
Jo tämän vuoden helmikuussa on sopimuksessa todettu näin, vaikka poliittinen keskustelu osatutkinnoista alkoi todenteolla vasta tänään eduskunnassa.
Kommentteja (2)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *