Oikeutta asunnottomille

Kirjoitettu Paavon blogi
 
Osallistuin tänään yhteen vaalien mukavimmista tilaisuuksista. Vailla vakinaista asuntoa (VVA) ja Laurea ammattikorkean opiskelijat olivat järjestäneet yhteisen lounaan eduskuntavaaliehdokkaille ja asunnottomille.
 
Homma hoidettiin tyylillä, roolit oli käännetty. Me ehdokkaat saimme ruuaksi soppaa pahvilautasilta, kun taas asunnottomille tarjoiltiin pöytiin usean ruokalajin lounas. Syömisen lomassa kävimme keskustelua asunnottomuuden syistä ja ratkaisukeinoista.
 
VVA:n toiminta on minulle tuttua vuosien ajalta. Olen tehnyt myös yhteistyötä Elokoloa ylläpitävän Elämäntapaliiton kanssa. Olen osallistunut useasti Asunnottomien yön tapahtumiin ja vieraillut Toisella linjalla Elokolossa. VVA:n Kalkkers, Yökiitäjä ja kärryasunto ovat tuttuja. Seuraavaksi pitäisi mennä käymään uudessa Sällikodissa.
 
Olen kuuden vuoden aikana toiminut valtuustossa voimallisesti asunnottomuuden vähentämisen puolesta. Kävimme lounaskeskustelussa yhdessä asunnottomien ja asunnottomien kanssa työskentelevien kanssa läpi niitä tapoja, joilla asunnottomuutta voidaan radikaalisti vähentää Helsingissä.
 
Tärkeintä on puuttua Helsingin asuntopolitiikkaan. Viime vuosina Helsingin asuntopolitiikka on ollut varsin epäsosiaalista. Kaupunkiimme on haluttu "hyviä veronmaksajia" ja tämän vuoksi sosiaalista asuntotuotantoa on vähennetty.
 
Nyt asuntopolitiikassa pitää tehdä suunnanmuutos. Helsinkiin on rakennettava enemmän kohtuuhintaisia pieniä vuokra-asuntoja ja toisaalta tuettua asumista niille asunnottomille, jotka eivät pärjää yksin omassa kodissaan. Tontinluovutuksessa esimerkiksi Y-säätiö syrjäytetään jatkuvasti.
 
Suuren linjan lisäksi pitää puuttua myös pieniltä tuntuviin asioihin. Jos luottotiedot ovat menneet, on asuntoa todella vaikea saada. Takuuvuokraan harvalla asunnottomalla on varaa ja moni vuokranantaja vaatii kotivakuutusta. Vakuutusta ei kuitenkaan saa, jos luottotiedot ovat menneet.
 
Kodittomien varjovaalit -nimellä kulkenut tapahtuma muistutti jälleen kerran siitä, että valtuustossa ja kohta toivottavasti myös eduskunnassa pitää toimia entistä voimakkaammin asunnottomuuden vähentämiseksi.
Kommentteja (6)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *