Ensimmäistä kertaa käräjillä

Kirjoitettu Paavon blogi
 
Jostain syystä emme käyneet koskaan peruskoulussa tai lukiossa seuraamassa käräjäoikeuden istuntoja, vaikka monet muut luokat kävivät. Siksi olin tänään ensimmäistä kertaa käräjillä, kun osaltani alkoi Smash Asem -tapahtumien käsittely oikeudessa.
 
Minua ja 35:tä muuta syytetään niskoittelusta. Minua on viimeksi peruskoulussa taidettu torua niskoittelusta. Yhteensä jättioikeudenkäynnissä luetaan syytteet 86 henkilölle. Syyttäjä on vienyt käräjille kaikki tapaukset, jotka tulivat hänelle poliisin esitutkinnasta.
 
Aamulla kun tulin Ruoholahden oikeustalolle, minua oli odottamassa muuri lehtikuvaajia ja televisiokameroita. Mediaspektaakkelia leijui ilmassa. Syyttäjä ei edelleenkään yksilöinyt miten tai koska minulle olisi annettu Vanhan edessä poistumiskäsky, jonka noudattamatta jättämisestä minua syytetään.
 
Myöskään esitutkintamateriaalissa kukaan todistajana kuultu poliisi ei väitä, että minulle olisi annettu poistumiskäsky ennen kiinniottoa. Avustajani kiisti syytteen todeten, ettei mitään poistumiskäskyä ole annettu tai ainakaan en ole sellaista kuullut.
 
Sananvapauden kannalta on myös erittäin mielenkiintoinen ennakkotapaus se, kun samassa oikeudenkäynnissä syytetään Suomen Kuvalehden valokuvaajaa Markus Pentikäistä. Pentikäinen oli Smash Asemissa työtehtävissä ja otettiin kiinni, kun hän kuvasi uutisaineistoa.
 
Syyttäjä näytti juttunsa todisteeksi poliisin koostaman videon, jossa näkyi pullojen heittoa ja rähinöintiä Kiasman edestä sekä Lasipalatsin kulmalta. Näillä ei ole mitään tekemistä syytteeni kanssa, mutta ilmeisesti syyttäjä halusi tarkoituksenmukaisesti editoidulla videollaan lähinnä vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin.
 
Lopussa sentään välähti pala videosta, jossa näkyy kiinniottoni. Video löytyy YouTubesta ja se kertoo aika selkeästi, mitä Vanhan luona tapahtui. Kuvasin lähestyvää mellakkapoliisiketjua ja liikuin sen edellä. Poliisien kuvaaminen ei ole kiellettyä tai laitonta.
 
On erittäin tärkeää että kaupunginvaltuutetut ja kansanedustajat ovat paikalla, kun ihmiset käyttävät perustuslaillista oikeuttaan osoittaa mieltä. On tärkeää myös, että meillä on oikeus dokumentoida tapahtumia.
 
En ole syyllistynyt mihinkään rikokseen ja tulen torstaina suullisessa kuulemisessa sen myös kertomaan. Itse oikeudenkäynnistä ja poliisioperaatiosta olisi paljonkin kommentoimista, mutta ehkäpä on parempi olla oikeusprosessin aikana kommentoimatta niitä.
 
Tässä vielä kerran Jere Leskisen kuvaama video, tapahtumat Vanhan edustalta ovat videon loppupäässä.
 

Kommentteja (16)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *