Belfastin kautta poliittiseen syksyyn

Kirjoitettu Paavon blogi
 
”Oi Jyrki Jyrki, Jyrki Jyrki Jyrki Jyrki Nieminen!” AIK:n legendaarisen pelaajan nimi kaikui ottelun jälkeen Råsundan viereisen ravintolan terassilla ja seuraavalla viikolla Belfastissa. AIK:ssa 1980-luvun alkupuolella pelanneen Jyrki Niemisen nimeä lauletaan edelleen oluttuopin ääressä, mutta tällä kertaa laululle oli erityinen syy.
 
Råsundan Norra Ståssa nimittäin seisoi AIK-Elfsborg ottelussa tuttu hahmo. Kymmenien legendojen mies katsoo mieluummin AIK:n ottelut kannattajien keskeltä päätykatsomosta kuin VIP-aitiosta.
 
Maailman yksi parhaista jalkapallolehdistä ruotsalainen Offside on kunnioittanut Jyrki Niemistä painamalla hänestä paidan. Siinä on yksi legendaarisista sutkautuksista, jonka on väitetty tulleen Jyken suusta: ”Golf är bättre än fotboll – då kan man i alla fall röka under matcher”.
 
Tästä alkoi parin viikon lomani, jonka aikana kiersin Tukholman lisäksi Hollannissa, Belfastissa ja Dublinissa. Belfast oli matkakohteista ylivoimaisesti mielenkiintoisin, eikä vain sen vuoksi että siellä pelattiin AIK:n UEFA-cupin karsintaottelu.
 
*
 
Belfastin jokainen muistaa lapsuuden uutiskuvista, joissa mellakoitiin ja pommit räjähtelivät. Nyt kadut ovat onneksi rauhoittuneet, mutta ongelmien (vuosia 1969 eteenpäin kutsutaan nimellä Troubles) jäljet näkyvät. Oli kuumottavaa kierrellä Shankill Roadilla ja Falls Roadilla, jotka ovat protestanttien ja katolisten ydinalueita ja ongelmien keskipisteitä.
 
Vierekkäin olevia asuinalueita erottaa edelleen korkeimmillaan kymmenen metrinen betonista ja metallista rakennettu aita, jota kutsutaan ironisesti Peace lineksi. Kiersin molemmilla puolilla katsomassa suuria seinämaalauksia, joissa muistellaan vanhoja taisteluja ja vihanpidon aikana kuolleita marttyyreitä.
 
Protestanttisen puolen maalaukset olivat selvästi rajumpia. Niissä esiintyi kommandopipoisia taistelijoita ja terroristijärjestöjen UVF:n ja UDA:n tunnuksia. Toisaalta Falls Roadin varrella oli pubi, jonka seinässä oli tauluja, joissa kerrottiin kuolleista IRA:n naisvapaaehtoisista.
 
Vaikka pahimmat ongelmat Belfastissa on takanapäin, ei kaupunki ole edelleenkään normaali turistikohde. Iltaisin panssaroidut poliisiautot partioivat kaduilla, protestanttisessa Itä-Belfastissa The Oval stadionin ympärillä katukivetkin oli maalattu punavalkosinisiksi ja yhden AIK:n kannattajan villapaidan alta pilkottanut Celticin paita sai aikaan suuren poliisioperaation ottelun jälkeen.
 
*
 
Hiljaisen heinäkuun jälkeen politiikassa alkaa taas tapahtua. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen on esitellyt ensimmäisen budjettiesityksensä. Se ei juurikaan sisältänyt yllätyksiä. Vaalien alla pehmeä tasa-arvosta puhuva kokoomus on talousarvioesityksessään vanha tuttu kokoomus. Puheet ovat muuttuneet, mutta politiikka ei juurikaan. Huomisessa Iltalehdessä on pieni kirjeeni asiasta Jyrki Kataiselle.
 
Lomakuukauden jälkeen muutenkin politiikka alkaa taas käydä isommilla kierroksilla. Uuden vasemmiston poliittinen syksy käynnistyy viikonloppuna Kiljavalla, kun sinne kerääntyy Paavon jengin kutsusta noin 80 ihmistä pariksi päiväksi keskustelemaan vasemmiston tulevaisuuden haasteista.
 
Seminaareista ja keskusteluista haetaan eväitä uuden vasemmiston nousulle seuraavien vuosien aikana.
Kommentteja (12)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *