Back to 70`s

Kirjoitettu Paavon blogi
Maanantai on eduskunnassa ns. maakuntapäivä. Tuolloin ei ole valiokuntien kokouksia eikä täysistuntoa. Maanantai on tarkoitettu siihen, että ympäri Suomea tulevat kansanedustajat voivat käyttää yhden päivän viikossa yritysvierailuihin, kouluihin ja terveysasemiin tutustumiseen sekä ihmisten tapaamisiin omissa vaalipiireissään. Maakuntien kansanedustajat järjestävät myös yhteisiä tutustumiskäyntejä maanantaipäiville.
 
Meille Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajille maakuntamaanantait eivät ole samalla tavalla merkittäviä. Olemme koko viikon omassa vaalipiirissämme, joten voimme järjestää tapaamisia ja tutustumiskäyntejä pitkin viikkoa.
 
Minulle maanantait ovat muodostuneet "rästipäiviksi". Silloin yrittää vastata roikkumaan jääneisiin sähköposteihin ja tehdä rästitöitä.
 
Tämän viikon maanantaina Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajat viettivät kuitenkin maakuntapäivää yhdessä Porvoossa Kilpilahden öljynjalostamolla. Meille kerrottiin mm. Neste Oilin uuden biodieselin valmistuksesta sekä ylipäätänsä öljynjalostamon toiminnasta.
 
Olen ihaillut jalostamon turvasoihdun liekkiä niin Herttoniemen hyppyrinmäen päältä kuin Porvoon moottoritieltäkin, mutta nyt pääsin alueelle aivan soihdun alle. Itse asiassa alueella on useampi turvasoihtu ja nyt suuri liekki lepatti Borealiksen puolella.
 
Sävähdyttävintä ei ollut kuitenkaan itse jalostamo vaan sen kupeessa sijainnut Nesteen edustushuvila. Vaikka Neste on yhdistynyt välillä Fortumin kanssa ja taas eriytynyt omaksi yrityksekseen, on Sandvikin huvila säilytetty alkuperäisessä asussaan.
 
En ole sitten 1970-luvun käynyt yhtä 70-lukulaisessa miljöössä kuin mitä Nesteen edustushuvila oli. Kokolattiamatot, huonekalut ja niiden verhoilut, tuhkakupit, taidemaalaukset… kaikki olivat todellista patinaa. Helposti pystyi kuvittelemaan, miten Urho Kekkonen ja Uolevi Raade kumosivat näillä penkeillä paukkuja ja juonivat Suomen teollisuutta.
 
Toivottavasti ilman Museovirastoakin pidetään huolta siitä, että tällainen historiallinen miljöö säilytetään jälkipolville.
Kommentteja (4)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *