Albumit auki!

Kirjoitettu Paavon blogi
Suomalaisten pitäisi hakea EU:n erilaisia projektirahoja huomattavasti nykyistä aktiivisemmin. Näin saamme takaisin edes osan Euroopan unionille maksamistamme jäsenmaksuista. Monesti kyllä tuntuu, että EU-projektit ovat pähkähulluja. Jos hankkeille haettaisiin kotimaista rahoitusta, ei sitä ikipäivänä myönnettäisi. Sen sijaan EU tuntuu varsin avokätiseltä projektirahojen suhteen.
 
Mutta on EU-rahoituksen avulla käynnistetty myös suuri määrä todella hyviä ja tärkeitä hankkeita. Ongelma on vain se, että monesti onnistuneet hankkeet ja käytänteet haudataan heti projektirahoituksen loppuessa. Minusta projektirahoituksen ideana pitäisi olla hankkeiden käynnistäminen ja onnistuneiden projektien pitäisi jatkua automaattisesti omana toimintana.
 
Kontulan ostarilla toiminut Kontupiste on ollut juuri tästä syystä uhattuna. Kaikkien mielestä Kontupiste on todella tärkeä, mutta rahoituksen löytäminen projektirahoituksen loputtua oli kovan väännön takana. Itsekin painoin tiukasti valtuuston puhujapöntössä päälle, että jatkorahoitus turvattiin.
 
Kontupiste sai lopulta tarvitsemansa rahoituksen kaupungilta ja toiminnassa oli vain pieni katkos. Sen sijaan Kontupisteessä toiminut mahtava Albumit auki -hanke ollaan kuoppaamassa. Se olisi todella sääli.
 
Kaupungilla on rahaa Albumit auki -tietokannan ylläpitämiseen jatkossakin, jos vain poliittista tahtoa löytyy. Siksi jätänkin tänään valtuustossa oheisen aloitteen:
 
 
 
Helsingistä, helsinkiläisistä ja elävästä kaupungista on kerätty internetiin mahtava Albumit auki -tietokanta. Albumit auki on asukaslähtöinen historiakuvaus pienistä ja suurista asioista. Projekti on mahdollistanut monille omien kuvien säilyttämisen ja toisaalta samalla valokuvien kautta on rakennettu kaupungin kollektiivista muistia.
 
Albumit auki on mahdollistanut vanhojen kuvien saattamisen digitaaliseen muotoon myös niille, joilla ei ole tarvittavaa tekniikkaa tai taitoja. Sivustosta on tullut erittäin pidetty ja rakastettu. Vanhoja kuvia selatessa voi upota tuntikausiksi katsomaan, miltä esimerkiksi oma kotikaupunginosa on näyttänyt vuosikymmeniä sitten.
 
Albumit auki -tietokanta on toiminut EU:n Urban II -projektirahoituksella. Nyt projektirahoitus on päättynyt. Sivut ja kuvat jäävät nettiin, mutta uusia kuvia ei enää tule ellei Albumit auki -hankkeelle löydy rahoitusta.
 
EU-projekteilla pyritään aloittaa ja luoda hyviä käytänteitä. Jos projekti on koettu onnistuneeksi, on hankkeita syytä jatkaa projektirahoituksen loputtuakin. Sekä Albumit auki että Kontupiste, jossa fyysisesti Albumit auki toimii, ovat tyypillisiä esimerkkejä erinomaisista projekteista, joita pitää jatkaa kaupungin toimintana EU-rahoituksen loputtuakin.
 
Siksi me aloitteen allekirjoittaneet valtuutetut esitämmekin, että kaupunki turvaa jatkossakin Albumit auki -hankkeen toiminnan.
Kommentteja (1)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *