463 minuuttia

Kirjoitettu Paavon blogi
Se on varmasti kaikille Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajille tuttu fakta, että karsintaotteluiden seuraaminen on yleensä suurta tuskaa. Mutta harvoin se on yhtä ”kuivaa” kuin viimeisten kuukausien aikana.
 
Elokuun 22. päivänä Teemu Tainio tälläsi pallon Kazakstanin verkkoon Tampereella Ratinassa 60 minuutin kohdalla. Maali varmisti Suomen voiton ja piti kisatoiveet yllä. Tuskin kenellekään tuli mieleen, että seuraavaa maalia saammekin odottaa lähes kolme kuukautta ja 463 peliminuuttia.
 
Olen nähnyt kaikki syksyn maaottelut paikanpäällä, mukaan lukien harjoitusmaaottelun Espanjaa vastaan. Ennen lauantaita jokainen näistä oli päättynyt ympäripyöreästi 0-0. Lopulta 463 minuutin odotuksen jälkeen kuparinen murtui, mutta kaikkien kauhuksi väärässä päässä. Suomen maalia saatiin odottaa 479 minuuttia.
 
Jälkikäteen voi sanoa, että Azerbaidzhanin johtomaali oli hyvä asia, vaikka verkon heiluessa tuntui aivan joltain muulta. Nimittäin perus 2-0 voitto azereista ei olisi tuntunut juuri miltään. Sen sijaan lopun upean nousun jälkeen voittoa tuli juhlittua kuin vastassa olisi ollut Portugali.
 
Toivottavasti ruotsalaistyyppinen viimehetken nousu luo myös Suomen maajoukkueelle sellaisen hurmoksen ja itseluottamuksen, jonka jalkoihin Portugali jää keskiviikkona. Samalla pitää toivoa, ettei puolalaisille pelaajille ole jäänyt EM-kisapaikkajuhlat päälle.
 
*
 
Viikonloppu oli maaottelun ympärillä työntäyteinen. Lauantaina oli puhumassa Haminassa ja sunnuntaina Heinolassa. Ohessa pienet puhereferaatit kahdesta piirikokouksesta:
 
Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki:
Lailla myös joukkoirtisanomisia vastaan
 
Heinolassa Etelä-Hämeen Vasemmistoliiton syyspiirikokouksessa sunnuntaina puhunut Vasemmistoliiton 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki vaati hallitukselta toimia joukkoirtisanomisia vastaan. Arhinmäen mielestä viime viikkojen uutisiin mm. Stora Enson ja M-realin joukkoirtisanomisista pitää reagoida yhteiskunnan suunnalta tiukentamalla valtion omistajaohjausta ja säätämällä laki erorahasta.
 
– Kun sairaanhoitajat lähtevät työtaistelulla vaatimaan oikeudenmukaista palkkaa, säätää hallitus pikavauhdilla pakkolain estämään joukkoirtisanoutumiset. Mutta kun samaan aikaan voittoa tuottavat suuryritykset joukkoirtisanovat työntekijöitään, hallitus levittelee toimettomana käsiään.
 
– Kokoomus on toistellut mantranomaisesti, että vastakkainasettelujen aika on ohi. On vaikea nähdä vastakkainasettelun kadonneen, kun hallituksessa kokoomus asettuu työnantajan puolelle niin joukkoirtisanoutumis- kuin joukkoirtisanomistilanteissa, Arhinmäki totesi.
 
Paavo Arhinmäen mukaan hallituksella on keinoja puuttua yritysten joukkoirtisanomisiin, jos vain poliittista tahtoa löytyy. Stora Enson tapauksessa suoraan ja Kansaneläkelaitoksen kautta yhteensä 35 prosentin äänivaltaa yhtiössä käyttävän valtion pitää estää omistajaohjauksella irtisanomiset. Lisäksi tarvitaan pikaisia muutoksia lainsäädäntöön.
 
– Suomessa on eurooppalaisella tasolla halpaa ja helppoa irtisanoa työntekijöitä. Lainsäädäntöömme pitää saada eroraha. Suomalaisten työpaikkojen ulosliputus jatkuu, jos monikansalliset voittoa tuottavat yritykset voivat sulkea tehtaita Suomessa lähes ilmaiseksi.
 
– Kun yritykset joutuvat maksamaan irtisanottaville kunnollista erorahaa, miettivät yritykset moneen kertaan, kannattaako tuottavia tehtaita ja laitoksia sulkea. Jos yrityksillä ei ole yhteiskuntavastuuta, on yhteiskunnan tehtävä asettaa yrityksille rajoja, Arhinmäki painotti.
 
 
Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki:
Hallituksen otettava vastuuta työpaikoista
 
Haminassa Kaakkois-Suomen Vasemmistoliiton syyspiirikokouksessa lauantaina puhunut Vasemmistoliiton 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki vaati hallitukselta tiukempaa otetta työpaikkojen puolustamisessa ja valtion omistamien yhtiöiden omistajaohjauksessa.
 
– Täällä Haminassa Stora Enson Summan tehtaalla on karmealla tavalla jouduttu kärsimään siitä, että porvarihallitus ei halua huolehtia työllisyydestä valtion omistamien yhtiöiden kautta. Omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Jyri Häkämiehen hiljaisessa hyväksynnässä lopetettiin Summan ja Kemijärven tehtaat, vaikka valtio omistaa suoraan ja Kansaneläkelaitoksen kautta 35 prosenttia Stora Enson äänivallasta.
 
– Porvarihallitus valmistelee monien yhtiöiden osalta valtio-omistuksen vähentämistä tai kokonaan siitä luopumista. Yksityistämisohjelmaa ajava porvarihallitus ja ministeri Häkämies eivät halua nähdä valtionyhtiöiden tärkeää roolia alueellisena työllistäjänä.
 
– Nyt tarvitaan aivan uusi ote valtionyhtiöpolitiikkaan. Myymisen sijaan omistusta pitäisi vahvistaa ja omistajaohjausta tiukentaa. Valtionyhtiöiden rooli tulee nähdä työllisyys- ja aluepolitiikan välineinä, mutta myös ympäristöpoliittisina toimijoina, Paavo Arhinmäki linjasi.
 
Summan tehtaan sulkeminen ei ole ensimmäinen raju isku Kaakkois-Suomelle. Tuoreessa muistissa on myös Voikkaan tehtaan sulkeminen. Sekä nykyinen että edellinen hallitus ovat katsoneet lähes toimettomana sivusta, kun työntekijöiden joukkoirtisanomisia on laitettu käyntiin.
 
– Hallitus on väittänyt, että se ei pysty puuttumaan lainsäädännöllä tai omistajapolitiikalla yritysten joukkoirtisanomisiin. Samaan aikaan hallitus kuitenkin laitaa kuriin työntekijöiden työtaistelujoukkoirtisanoutumiset pakkolainsäädännöllä. Tämä kertoo selvästi, kenen puolella hallitus on. Vastakkainasettelujen aika ei ole ohi, kun vastakkain ovat työntekijät ja työnantajat.
 
– Jos hallituksella olisi todellista halua, myös lainsäädännöllä pystyisi vaikuttamaan Voikkaan ja Summan kaltaisiin joukkoirtisanomisiin. Suomessa on helppoa ja halpaa irtisanoa työntekijöitä. Nyt pitää säätää laki erorahasta. Eroraha helpottaisi irtisanottavan tilannetta, mutta ennen muuta se laittaisi yritykset miettimään moneen kertaa, kannattaako tuottavia tehtaita panna kiinni, kun irtisanomisista joutuu maksamaan, Arhinmäki totesi.
Kommentteja (10)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *