Pummit selville

Kirjoitettu Paavon blogi
 
Valtuustossa nousee aina tasaisin välein kiivas keskustelu pummilla matkustamisesta. Jos ei ole aitoa halua kehittää joukkoliikennettä ja alentaa lipunhintoja, voi aina moralistinen oikeisto vedota pummilla matkustamiseen. Valitettavasti myös osa sosiaalidemokraateista on sortunut saman virren veisaamiseen.
 
Jotta pystymme säilyttämään laadukkaan joukkoliikenteen, pitää kaikkien maksaa matkalippunsa. Samalla pitää kuitenkin muistaa, että kaikki pummilla matkustamiseen menetettävät lipputulot eivät ole todellisia. Jos meillä olisi täysin vedenpitävä järjestelmä "pummeja" vastaan, merkitsisi se sitä, että syrjäytetyt rahattomat vain jättäisivät matkustamasta. Helsinkiin ei pidä luoda täysin aukotonta järjestelmää. Se hidastaisi matkustusta ja vähentäisi näin joukkoliikenteen houkuttelevuutta.
 
Mutta on asialla myös inhimillinen puoli. Olen valtuustossa tahallani muutaman kerran provosoinut keskustelua toteamalla, että asuntolat ja ensisuojat pitää rakentaa raitiovaunu- tai metrolinjan varrelle. Nimittäin asuntolaan pitää päästä tarvittaessa myös pummilla. Eikä toteamus ole pelkkä provokaatio.
 
Osalla pummilla matkustajista ei ole oikeasti taloudellisia mahdollisuuksia maksaa matkastaan. Mutta sitten on iso joukko niitä, jotka eivät vain viitsi maksaa lippuaan, pitävät kiinnijäämisen riskiä pienenä tai jotka jollain merkillisellä tavalla luulevat protestoivansa jättämällä lipun maksamatta. Nämä pitäisi saada ehdottomasti omalta osaltaan pitämään huolta yhteisestä joukkoliikenteestä.
 
Tähän asti ei ole ollut käytettävissä kunnollista tietoa siitä, miksi ihmiset jättävät joukkoliikennematkansa maksamatta. Nyt sitä on toivottavasti tulossa. Nimittäin eräs vihreä kaupunginvaltuutettu jäi viime viikolla kiinni pummilla matkustamisesta. Kysymys ei tietenkään ollut todellisesta pummilla matkustamisesta, sillä valtuutettujen merkittävin etu on lähes ilmainen vuosilippu.
 
Mielenkiintoista oli se, että pummilla matkustamisesta kiinnijääneille annettiin palautuskirjekuorella varustettu kaksipuolinen lappu, jossa kysyttiin syitä liputta matkustamiseen. Porkkanana oli lupaus, että kaikille tutkimuksen palauttaneille ladataan 10 euroa arvoa matkakorttiin.
 
Minusta HKL:n tutkimus on hyvä ja tarpeellinen. Itseäni pummilla matkustajien profiili on jo pitkään kiinnostanut. Tutkimuksessa on vain yksi ongelma. Vihreän valtuutetun mukaan tutkimuslomakkeita ei jaettu kaikille. Ainoastaan siistit ja rauhalliset "pummit" osallistuvat tutkimukseen.
 
Toivottavasti myös niiden määrä kirjataan ylös, joille tarkastajat eivät katsoneet tarpeelliseksi antaa lomaketta. Muussa tapauksessa kyse on nollatutkimuksesta.
Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *