Kymmeniä syyttömiä otettiin kiinni

Kirjoitettu Paavon blogi
 
Lauantaipäivä lähti mahtavasti liikkeelle. Viikkoja järjestelty Helsinki2006-mielenosoitus onnistui hyvin. Meidän iloisessa, värikkäässä ja äänekkäässä demossamme oli arviolta 2000 ihmistä. Huudatin Vasemmistonuorten blokkia paita märkänä.
 
Mielenosoituksen jälkeen kuuntelimme musiikkia Rautatientorilla ja pikku hiljaa jengi alkoi valua Kiasmalle. Kun poliisi oli pitkään julkisuudessa mainostanut Smash ASEM -mielenosoitusta, niin pitihän sitä käydä katsomassa, mistä on kysymys. Aika moni muukin oli ilmeisesti ajatellut samoin. Kiasman edessä torilla oli ehkä 50-100 varsinaista mielenosoittajaa ja vähintään kolminkertainen määrä meitä yleisöä ja mediaa.
 
Yhtäkkiä meistä kaikista tuli kuitenkin mielenosoittajia, ainakin poliisin mielestä. Istuimme Postitalon portailla ja ennen kuin mitään oli tapahtunut, olimme poliisin piirittämiä. Sisään piiritysketjuun jäi ainakin parisataa ulkopuolista. Tuntien aikana oli aikaa jutella piiritettyjen kanssa. Paikalla oli mm. Helsingin kaupungin nuorisotyöntekijöitä, pääluottamusmies, kokoomusnuoria, turisteja… Ikähaitari oli arviolta 15-70 vuotta. Lisäksi oli ainakin yksi sylivauva ja pieni lapsi. Nämäkään eivät päässeet heti pois.
 
Yritimme useaan otteeseen päästä ulos saartorenkaasta, mutta se ei ollut mahdollista. Poliisi käski "mielenosoittajien" hajaantua, mutta ohje oli kovin ristiriitainen, kun poistumiseen ei ollut mahdollisuutta. Onnistuin sentään neuvottelemaan ulos piirityksestä muutaman paniikkiin joutuneen nuoren tytön, jolla ei ollut mitään tekemistä mielenosoituksen kanssa. Lopulta pääsin ulos alueelta kolmen ja puolen tunnin odottelun jälkeen.
 
ASEM-huippukokouksen keskeisiä teemoja ovat demokratia ja ihmisoikeudet. Samaan aikaan näitä periaatteita loukattiin Helsingin keskustassa. Voi perustellusti kysyä esimerkiksi, kuinka paljon meidän liikkumisen vapauttamme loukattiin piirityksellä. Kaikkien Kiasman torille väärään aikaan sattuneiden henkilötiedot otettiin ylös. Täysin ulkopuolisten tietojen keräämisestä voi tulla pahoja tietosuojaongelmia. Myös kiinniottojen määrä kertoo karua kieltä siitä, miten paljon täysin sivullisia joutui poliisin huostaan. Varsinaisia mielenosoittajia oli maksimissaan satakunta, mutta kiinniotettuja lehtitietojen mukaan 136! Minä yhtenä niiden joukossa.
 
Demokratian ja ihmisoikeuksien kannalta on äärimmäisen tärkeää, että poliisien toimet tutkitaan huolellisesti. Ainakin eduskunnan oikeusasiamiehen ja tietosuojavaltuutetun pitää aloittaa välittömästi tutkimukset ja sisäasiainministeriöltä on vaadittava kunnollinen selvitys poliisin toimista.
 
Minut otettiin kiinni Vanhan ylioppilastalon edestä. Lopulta päästyäni pois Kiasmalta tulin ihmettelemään, mitä Perunatorilla tapahtui. Paikalla oli myös kansanedustaja Ilkka Taipale, jolle selvitin Kiasman tapahtumia. Ehdin olla vajaat viisi minuuttia paikalla, kun mellakkapoliisiketjut alkoivat edetä ihmisiä kohti. Kun kuvasin tätä kamerakännykällä videolle, minut vetäistiin yhtäkkiä poliisiketjun taakse ja otettiin kiinni.
 
Pidätysbussi täyttyi nopeasti hölmistyneistä ihmisistä. Ilkka Taipaletta ei sinne sentään raahattu, vaikka hänkin oli ilmeisesti joutunut poliisin kiinniottamaksi. Varsinaisia "anarkisteja" ei juurikaan ollut, lähinnä oluella kaupungilla olleita 25-30 -vuotiaita miehiä, jotka olivat tulleet ihmettelemään Vanhan kulmalle tapahtumia. Kiinniotettujen joukossa oli mm. yksi ulkoministeriön työntekijä. Kaikkia epäiltiin "mellakasta".
 
Lopulta vietin 23 ja puoli tuntia kiinniotettuna Pasilan poliisivankilassa. Pääsin vasta myöhään sunnuntai-iltana kuulusteluihin, vaikka heti yöllä esitin toivomuksen nopeasta kuulemisesta. Pyysin kuulusteluja heti aamuksi, jotta ehtisin etukäteen lehti-ilmoituksessa mainostamiini tapahtumiin Kannelmäen maalaismarkkinoille, Pihlajapäiville sekä ravintola Rytmin vaalikeskusteluun. Toivomukseni huomioitiin niin, että olin ilmeisesti viimeinen, joka kuulusteltiin.
 
Kuulustelun suorittanut poliisi oli hyvin asiallinen ja hänelle kävi hyvin nopeasti selväksi, että en ole syyllistynyt mihinkään rikokseen. Minun sellikaveriani, joka ei ollut osallistunut mielenosoituksiin mutta oli napattu Vanhan edestä kiinni, kuulustellut poliisi totesikin, että "aika karhealla kädellä teitä on näköjään otettu kiinni". Minun tapaukseni tuskin etenee edes esitutkinnasta syyttäjälle asti, mutta tätä päätöstä joutuu odottelemaan ilmeisesti kuukausia.
 
Olo kaiken jälkeen on pettynyt ja väsynyt, mutta jollain ironisella tavalla myös huvittava. Enpä olisi uskonut, että Suomessa voi joutua poliisivankilaan vain sen vuoksi, että kuvaa poliiseja tai sattuu liikkumaan Helsingin keskustassa. No nyt on ainakin hyvä kuva siitä, mitä on radio Suomen tarjonta sunnuntaipäivänä. Pienessä sellissä ei ollut muuta tekemistä kuin kuunnella radiota.
Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *